Отказалата се от руски газ Украйна е утроила доставките от Европа

Отказалата се от руски газ Украйна е утроила доставките от Европа

Украйна, която от края на миналата седмица спря да купува руски газ за собствените си нужди, е утроила доставките на синьо гориво през територията на Полша, предаде руското издание РИА новости, цитирайки данни на полския оператор на газопроводната мрежа +Газ Систем". Изданието припомня, че новината за охладняване на газовите отношения между Киев и Москва идва на фона на наближаващото подписване на споразумение за асоциираните на Украйна в Европейския съюз.

По данни на полския газов оператор до 6 ноември в Украйна са постъпвали денонощно около 1.2-1.5 млн. куб. м. суровина. На 6 ноември обаче доставките през Полша са били повече от удвоени до около 3.2 млн. куб. м за денонощие, а от 9 ноември – ден след спирането на руските обеми, количествата са достигнали до около 4.9 млн. куб. м.

РИА Новости посочва, че от няколко години Украйна, която неуспешно се опитва да договори с "Газпром" намаление на цената на газа, е започвала да купува гориво от Европа. От ноември 2012 г. украинската държавна компания "Нафтогаз" ползва количества, осигурени от немската "Ер Ве Е" (RWE), а от края на март 2013 г. Киев получи първи доставки и от Унгария. Украйна също така разчита на двупосочни (риверсивни) газови връзки с Румъния и Словакия, но преговорите се затлачват.

Изданието припомня още, че през март 2013 г. президентът на "Газпром" Алексей Милер обвини Украйна във "виртуален риверс", при който руският газ, предназначен за Европа, след като премине газоизмервателната станция на западната граница веднага се връща обратно в украинските газохранилища като купен на европейските спотови пазари.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?