Отказан достъп до класифицирана информация и за компрометиращи контакти

Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) е издала неколкостотин отказа за достъп до класифицирана информация за петте години на съществуването си, съобщи в понеделник председателят на комисията Цвета Маркова. Тя откри конференция, посветена на функционирането на системата за защита на класифицираната информация.

Маркова даде пример с кандидат за такъв достъп, на когото е бил отказан документ. Лицето провело 20-минутен телефонен разговор с покойния Константин Димитров - Самоковеца, считан за лидер в стоковата контрабанда и един от водещите трафиканти на наркотици преди няколко години. Той се оправдал, че разговорът бил грешка.

Според публикации, става дума кандидата за член на комисията по досиетата Стилиян Станев, който получи отказ от Национална служба „Сигурност" (НСС). На 14 март 2007 директорът на НСС Иван Драшков заяви, че отказът за Станев е поради ненадеждност.

Директорът на ДКСИ допълни, че за времето, в което функционира агенцията, са издадени 2082 документа на служители по сигурността на информацията, 6158 сертификата на български граждани за достъп до натовска информация и 2466 - за класифицирана информация на Европейския съюз. 25 фирми и физически лица имат сертификати по индустриална сигурност.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?