Отказаната на Борисов Деница Златева вероятно ще стане зам.-председател на БСП

Деница Златева и Корнелия Нинова

Деница Златева, бившият вицепремиер в служебното правителство, отговарящ за европредседателството, най-вероятно ще стане заместник-председател на БСП. Решението предстои да бъде взето от Националния съвет на левицата в неделя.

Очакванията бяха след края на служебния кабинет Златева да се присъдени към екипа на президента Румен Радев. Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че Бойко Борисов говорил с нея Златева да остане на същия пост и в редовното правителство. Нинова обяви, че не е позволила. И тъй като самата Златева, която беше международен секретар на БСП, се е съобразила с волята на председателката, сега ще стане нейна заместничка в партията.

Откакто Нинова стана шеф на БСП, единственият ѝ заместник е Стефан Данаилов, който обаче заема поста по-скоро символично. На предстоящия пленум се очаква да бъдат избрани двама зам.-председатели.

Освен Златева, другата кадрова изненада на Нинова може да е издигането на бившия червен депутат Янаки Стоилов за неин заместник. Стоилов не попадна в новия парламент поради въведената от Нинова уставно изискване мандатът на народните представители от БСП да се ограничи до 12 години.

Янаки Стоилов е сред малкото политици, които не влачат шлейф от бизнес-зависимости. Той е оглавява т.нар. ляво крило в БСП и е смятан за едно от лицата на вътрешната опозиция срещу Нинова, особено след като бе изключен от вътрешнопартийната битка за депутатските места. Издигането му за зам.-председател се тиражира в някои медии, но засега не е официално потвърдено нито от него, нито от други членове на партийното ръководство. Ако Стоилов стане зам.-председател на Нинова, тя ще спечели съюзник в лицето на своя опонент, който в момента би бил особено важен, като се имат предвид сътресенията в партията след прогонването на бизнесмена Георги Гергов от Изпълнителното бюро на БСП.

Янаки Стоилов вече веднъж бе зам.-председател на партията – в мандата на предишния лидер Михаил Миков. В момента той е нещатен сътрудник на Нинова в парламента. Според депутати от левицата "би било странен ход" Стоилов да бъде предложен за заместник-председател, но ако се търсят обяснения, те могат да бъдат намерени. "Очевидно предстоят промени в избирателната система, ние останахме без качествени юристи, така че подобен ход би бил разбираем – Нинова има нужда от някой, който разбира материята", твърдят социалисти.

Засега не е ясно какво ще се случва със състава на Изпълнителното бюро на БСП.

След изборите Корнелия Нинова обясни, че възнамерява да реализира идеята си депутатите да не участват в тяснопартийното ръководство. Макар че това намерение не влезе в новия устав, лидерът на БСП наскоро анонсира, че депутатите няма да бъдат в ръководството. Това обаче изглеждаше непосилна задача, тъй като едва петима души от ИБ не са и народни представители.

По-вероятно е Нинова да "редуцира" идеята си до това да не дублира ръководството на парламентарната група на левицата с партийното ръководство. При това положение в Изпълнителното бюро няма да влязат Жельо Бойчев, Драгомир Стойнев, Антон Кутев, Крум Зарков, Кристиян Вигенин и Филип Попов. Затова най-вероятно постът ще си запази Кирил Добрев. Има опция Стойнев или Зарков да останат членове бюрото, за да не се прекъсва връзката между партия и депутатите ѝ.

"Когато Стойнев е в ръководството на групата, а Добрев в това на партията – Нинова си държи един фронт затворен, а не е добре да отваря и него, с оглед конфронтацията ѝ с Георги Гергов", казаха пред Mediapool социалисти.

След ЦУМ-гейт председателят на БСП поиска пловдивският бизнесмен да се оттегли от ръководството на партията. Той го стори, но няколко пъти заплаши публично Нинова, че в БСП има твърде много скелети и "задкулисието" не било в това, че главният прокурор Сотир Цацаров си урежда частни срещи в неговия офис, а в самата БСП. Покрай скандала стана известно, че Гергов е подкрепил избора на Нинова за председател на БСП с договорка тя да го направи свой заместник. Очевидно това няма как да се случи, след като той вече не е част от ръководството.

Други амбиции за зам.-председателско място на този етап също изглежда, че няма да бъдат удовлетворени. Депутатът Красимир Янков по неофициална информация плаши с "бунтове", ако Нинова не удовлетвори поет към него ангажимент сходен с този към Гергов. "Янков се кандидатира срещу нея на конгреса и после ѝ преля гласовете си на балотажа срещу Миков – това не е безплатно", смятат в левицата, но твърдят, че Янков е вечният "втори" и няма капацитет да се опълчи срещу ръководството.

Споделяне

Още по темата

Още от България