Отказани от Борисов пари за борба с градушките застрашават всички реколти

Загубите ще се десетки пъти по-големи от нужните 3 млн. лв. и обезщетения от застраховки и фондове няма да са достатъчно, смятат зърнопроизводителите

сн. БГНЕС

Отказът на премиера Бойко Борисов да се отпуснат за догодина 3 млн. лв. на Агенцията за борба с градушките за закупуване на противоградни ракети застрашава всички земеделски отрасли – зърнопроизводители, растениевъди, овощари, лозари и др., и спестените средства ще са нищо на фона на загубите за фермерите, чиято реколта може да бъде тотално унищожена, ако не се вземат превантивни мерки. Щетите надали ще може да бъдат покрити и от застраховки и от европейските фондове за пропаднали площи, коментира пред Mediapool Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Организацията изрази своето недоволство от това, че на правителственото заседание миналата седмица Борисов заяви, че няма да се дадат допълнителни средства за Агенцията за борба с градушките, защото "даваме милиарди за производството на зърно".

"Това е все едно на един магазинер да ходя да му направя покрива, за да не му тече вода в магазина. Нормално е този, който прави тази продукция, да си плаща – милиарди дотации отиват, а става въпрос за 3 милиона, които държавата да даде при положение, че милиарди, стотици милиони се изливат в тези браншове. Нормално е всеки да си гарантира своята продукция. Утре ще кажат – да ни ваксинират животните без пари, да дотираме всяка една дейност. И затова тези 3 милиона ги спрях", обяснява премиерът в стенограмата от заседанието на кабинета.

Той заръчва на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов "да се проведе една среща с бранша – на тези хиляди ще им се паднат стотинки". "Иначе всеки бранш може да каже: искам да ме защитиш. И това е една много порочна практика...Изкривяваме пазара, от една страна, но по-важното, което е, че всеки трябва да мисли за себе си и за бизнеса си. Иначе в момента наблюдавам, едно време като бях главен секретар всички идваха при мен за помощ, станах кмет – идваха там, сега всеки вика – държавата да помогне. Държавата е обща, на всички хора. Колкото ѝ е по-малко ролята, толкова по-добре за държавата", посочва Борисов.

Найденов от своя страна казва, че "има предложение от самите браншови организации тези средства да се вземат от средствата, които така и така отиват като субсидии и да не идват директно от републиканския бюджет", но не развива тезата, а Борисов заявява, че "това ще го говорим допълнително".

От агроведомството не успяха в понеделник да посочат каква е възможната схема за финансиране дейността на Агенцията за борба с градушките през 2013 г., когато по думите на зърнопроизводителите на произвола на съдбата са оставени цели селскостопански сектори, а дори и обикновените граждани, чиито автомобили също са потърпевши при силна градушка.

"Още преди няколко години предложихме на правителството да разработи нова схема за застраховане на селскостопанската продукция, в която да участват държавата, застрахователните компании и земеделските производители, както е в много други държави", каза Вукодинов по повод искането на премиера да си плащат за превенция на реколтата.

По думите му тяхното искане е новата застрахователна система да обхваща щетите и при наводнения или суши, които в последните години често провалят частично или напълно различни видове реколти.

"Сега, дори и да искаме да си платим за предпазване от градушки, няма фонд, в който да си внесем левчетата, и механизъм по който това да стане", посочи шефът на асоциацията на зърнопроизводителите.

В разпратено до медиите становище по проблема организацията отбелязва, че премиерът "за пореден път се говори неинформирано за сектор "Зърнопроизводство” или мнението му за сектора се дължи на манипулации". Според асоциацията твърденията, че държавата налива много средства в зърнопроизводството не отговарят на истината, след като в бюджета на 2013 г . не се предвиждат никакви средства за национални доплащания за този сектор за предходната година. За разлика от тях животновъдите ще получат 150 млн. лв., но Вукодинов отбеляза, че проблемите в този сектор са дори много по-сериозни от техните и не иска да има противопоставяне на двата бранша.

"Намаленият акциз (върху горивата за селскостопански нужди – бел. авт.) остана мираж. Явно г-н Премиерът владее друг вид математика, иначе няма как кръглата 0 да е равна на популистките милиарди", пише в становището на НАЗ.

В него се посочва още, че "вероятно премиерът не е съобразил факта, че спестените три милиона за закупуване на противоградни ракети, може да излязат много по-скъпо на държавата и населението, ако се наложи да се изплащат обезщетения за пропаднали площи или да се внася повече земеделска продукция".

"Ако целта е за поредно наказание на непокорните зърнопроизводители, които са обръгнали на липсата на национално отговорна политика, не виждам защо да страдат и другите земеделски производители, като се има предвид, че при някои от тях потенциалните загуби са за стотици и дори хиляди лева за декар“, добавя още Вукодинов.

Споделяне

Още от Бизнес