Отказът на Чакъров за “Дънди” стига до международен арбитраж

Проблемът с инвестицията на канадската компания “Дънди Прешъс Метълс” за разширение на добива в златната мина “Челопеч” и построяване на мощност за преработване на концентрата до чист метал най-вероятно ще стигне до международен арбитражен съд. Това заяви в петък Лорънс Марсланд, главен изпълнителен директор на компанията, която от две години чака министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров (ДПС) да одобри проекта им. Той обаче прави мълчалив отказ, който бе отхвърлен вече от тричленен състав на Върховният административен съд (ВАС).

Решението на тричленката, задължаващо екоминистъра да се произнесе по инвестиционния проект на “Дънди”, е било потвърдено от петчленен състав в четвъртък, съобщи Петя Домбалова от правния отдел на “Дънди”.

Би било добре министърът да одобри оценката за въздействие върху околната среда, но очаквам той да не се съобрази с решението на Висшия експертен екологичен съвет към министерството си, който вече даде разрешение, коментира Марсланд. Според него Чакъров ще пренебрегне решението на ВАС и “ще изфабрикува нов измислен екопроблем, за да каже “не”.

“Показвахме търпение към политическата обстановка, свързана с коалиционното управление на страната, но в същото време ще си търсим правата по българското и международното законодателство”, заяви Марсланд. Вариантите са или ново дело срещу Министерството на околната среда и водите (МОСВ), или “Дънди” да си потърси правата пред международен арбитраж по силата на предвидените клаузи в споразумението между България и Холандия за взаимната защита на инвестициите. Шефът на канадската компания обясни, че се облягат на това споразумение, защото основните акционери в дружеството са холандци.

Той заяви още, че на срещата с Чакъров и заместника му Чавдар Георгиев единственото отправено предложение било държавата да участва в концесията. Това е неприемливо за “Дънди” и е основано на безсмислени заключения от съмнителни оценки, каза Марсланд. По думите му единственият начин държавата да влезе в златната мина е национализация.

“Изпитвам съчувствие към Чакъров, който е в ужасната ситуация - от една страна да трябва да завърши мандата си, а от друга – да му налагат да ни принуди да се съгласим на държавно участие, което ние няма да направим”, заяви шефът на “Дънди”.

“Имаме законен договор за “Челопеч” и това, че държавата се опитва да принуди чуждестранен инвеститор да промени контракта си, е много лош сигнал към останалите инвеститори”, допълни той.

В същото време Марсланд посочи, че политически партии не са се обръщали към тях с искане за финансиране, “никой не ни е правил непочтени предложения”.

Той посочи още, че не би искал да се стига до ситуацията, в която мината да спре работа, защото в края на 2007 г. изтичат договорите на компанията за преработка на златния концентрат от “Челопеч”. Пазарът се свива заради високото съдържание на арсен в българската суровина, който е 5.6 процента при  0.1-1 на сто за останалите концентрати. Затова и “Дънди” иска да строи преработвателна мощност в България, но за да е рентабилна, трябва да разшири добива си, обясни Коста Петков, финансов мениджър на концесионера.

Алекс Нестор, главен мениджър по проектите на компанията, посочи, че от 2003 г. досега са вложили многократно повече средства от предвидените по договор. 185.4 млн.долара са инвестирани в златната мина, вместо предвидените около 20 млн. лв.

Въпреки че и в момента “Дънди” плаща едни от най-високите концесионни възнаграждения от 1.5 на сто върху съдържанието на метал в добитата руда, компанията е предложила да повиши отчисленията си за държавата до 2.15 процента, като разликата от 0,65 на сто да отива в общините, посочи Марсланд. Правим това, независимо че промяната в методологията за определяне на концесионните възнаграждения ще се отнася само за новите договори, допълни той.

Шефът на”Дънди” каза още, че компанията е предложила вече да не се правят отчисления в доверителни сметки, където досега компанията е заделяла средства. Вече парите ще отиват за проекти с екологичен риск. Другата идея била да се създаде фонд от 5 млн.лв. за бизнес инициативи в региона. Това наше предложение е дискутирано с Министерството на икономиката и енергетиката, те са съгласни с него и вярвам, че това трябва да се види и от МОСВ, допълни той.

Конфликтът на ДПС министъра с “Дънди” и с "Мартерн" – друга канадска компания, която вече трета година не може да реализира предвидените си инвестиции в проучването на терена в Попинци, даде повод на чужди инвеститори и медии да говорят за “корупционното блато” в България.

С действията си Чакъров влезе в конфликт с други членове на кабинета, включително с министъра на икономиката Румен Овчаров (БСП) и вицепремиера от левицата Ивайло Калфин. Преди седмица правителството прие повишение на концесионните такси за добив на метали, но Овчаров подчерта, че новата методология не важи за вече сключени договори като този на “Дънди”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес