Отказът на Париж да достави на Русия "Мистрал"- ите може да му струва 3 млрд евро

Отказът на Париж да достави на Русия поръчаните хеликоптероносачи тип "Мистрал" може да струва на Франция 3 милиарда евро. Както в сряда в. "Паризиен", сумата се образува от стойността на самия договор - 1,2 милиарда евро, и евентуалното обезщетение от 800 милиона за всеки от двата кораба.

Франция обяви вчера, че отлага "до второ нареждане" доставката на първия военен кораб тип "Мистрал" на Русия. Френският президент Франсоа Оланд смята, че ситуацията в Украйна не позволява доставката на хеликоптероносача, заяви администрацията на държавния глава.

Елисейският дворец не коментира съобщенията в печата.

Русия вече няколко седмици чака Париж да вземе решение за първия кораб тип "Мистрал", наречен "Владивосток". Той трябваше да бъде предаден на възложителя още на 14 ноември, но политическото ръководство на Франция отложи до второ нареждане издаването на разрешение за износ. Президентът Оланд неведнъж е заявявал, че ключово условие за доставката на хеликоптероносачите е "пълното спазване" на примирието в Източна Украйна.

Френската дясна опозиция и центристите са категорично против позицията на Елисейския дворец. Бившият транспортен министър Тиери Мариани примерно твърди, че в случая с двата кораба постоянното отлагане накърнява реномето на Франция като доставчик. "С всеки ден показваме, че подписът на Франция под един оръжеен договор изобщо не гарантира доставка. Това според мен е много лоша новина за националната ни промишленост", цитира ТАСС френския парламентарист.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа