Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Отказът от ваксини набира скорост в неравна битка между разум и страхове

Държавата разчита лекарите да убеждават родителите, но авторитетът им отстъпва пред слухове и моди

4 коментара
Отказът от ваксини набира скорост в неравна битка между разум и страхове

През последните години делът на децата в столицата с пропуснати или изобщо непоставени задължителни ваксини по официални данни варира между 1 и 6 процента, а броят им постепенно се увеличава. В това число влизат както деца, необхванати от задължителните ваксини заради заминаване със семействата им в чужбина, така и тези, чиито родители отказват да ги ваксинират.

Зад официалните данни обаче стоят още незнайно колко случаи на умишлено отлагани или направени “на хартия“, но не и на практика ваксини, поради което няма достатъчно ясна картина за мащабите на набиращото скорост явление.

Засега е ясно, че няма масов отлив от ваксинации, но антиваксиналното движение постепенно се разраства и досега познатите и вяло прилагани методи за противодействие видимо не дават резултат.

През първата половин година от живота си бебетата подлежат на задължителни ваксини почти всеки месец. Първите две ваксини – БЦЖ ваксината срещу туберкулоза и тази срещу хепатит В - се поставят още в родилния дом. След това на втория, третия и четвъртия месец се правят по две ваксини – шествалентна срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и др. и ваксина срещу пневмококи. На една годинка се прави реимунизация против пневмококи, на година и един месец – срещу рубеола, морбили и паротит и на 16 месеца – реимунизация с шесткомпонентната ваксина. Следващите задължителни ваксини са едва на 6,7,11,12 и 17 години, а от 25-тата година стават през десет години, но за възрастните, които вече имат изграден имунитет, не е фатално, ако пропуснат.

Все повече родители отказват поставянето още на първите ваксини в родилния дом и то не по медицински показания като това, че детето е недоносено или има здравословни проблеми. При тези родители съпротивата е резултат от осъзнат избор децата им да нямат имунизации. Това се потвърждава от данните на Столичната регионална здравна инспекция, предоставени на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация.

Именно тези откази представляват твърдото ядро на противниците на имунизациите, но има и много други, основно живеещи в големите градове като София, Варна, Пловдив, които правят първите ваксини на децата си в родилните домове, след което спират. Основните причини, които представят пред лекарите са – желание за природосъобразен живот, с по-малко химия и лекарства за децата им и страхове, че ваксините могат да отключат тежки заболявания у децата им. Има и малка част, отново необхванати от статистиката, при които предполагаемата причина е липса на избран личен лекар. Това се отнася предимно за деца на родители от ромската общност, които нямат постоянен адрес и постоянно са в движение. В ромските махали обаче се правят извънредни имунизационни кампании, за да бъдат обхванати децата.

За правото на избор, печалбите от ваксините и статистиката

В последните месеци активно се води кампания за правото на избор дали родителите да ваксинират децата си, която стигна и до парламента, където тази идея категорично бе отхвърлена. Основният аргумент на поддръжниците ѝ е: “С какво моето неваксинирано дете пречи на вашите ваксинирани деца, те нали са защитени от ваксините?“.

Опасността идва от това, че неваксинираните деца могат да заразят малки бебета, които още нямат поставени ваксини. Това може да стане както в семейството, когато по-голямото дете заразява бебето, така и пред кабинета на педиатъра или в друга среда, в която неваксинирани деца общуват с ваксинирани. Затова и в яслите и детските градини у нас наличието на ваксини е задължително условие за постъпване.

Още

Около 200 от 15 000 новородени излизат от родилния дом с отказани ваксини

През 2013 г. родители са отказали БЦЖ ваксина за 181 новородени и ваксина срещу хепатит B за 129 новородени в София, сочат данните на столичната здравна инспекция.

За 2014 г. броят на напусналите болниците без БЦЖ ваксина новородени нараства на 239, а без първи прием на ваксина срещу хепатит B са 176 новородени. Само за първото полугодие на тази година 118 новородени са с отказана БЦЖ ваксина, а 117 са напуснали болницата без ваксина за хепатит B.

Данните не са особено стряскащи на фона на общия брой новородени годишно, които по официалната статистика на инспекцията са 12 000, но това са само децата с постоянен адрес в София. Според регистъра на ражданията, поддържан от здравното министерство, през миналата година в София са се родили 15 571 деца, а към края на септември тази година – над 11 100.

Част от родителите обаче поставят първите две ваксини в болницата, след което се разколебават и престават да ги слагат. За това свидетелстват изобилстващите коментари във форумите, където жените надълго и широко разказват как са устояли на лекарския натиск за поставянето на ваксините, как са прибегнали до смяна на личния лекар, за да отложат ваксините, как джипитата им правят проблеми и дори ги карат да си търсят друг лекар, някои споделят, че търсят педиатър, който е склонен да пише на документи, че е направил имунизациите, пък било то и срещу определено заплащане.

Всичко това не е тайна за властите. “Директните откази не са толкова много, но има и неформален отказ, при който се правят договорки с джипита, вписват се ненаправени имунизации или отлагат по някакъв начин, което остава извън статистиката“, коментира пред Mediapool главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му, макар противниците на ваксините да са много малък процент, те са доста активни, което създава илюзията за масовост.

“Но, че има такова явление и броят на отказващите ваксини се увеличава, е факт и това не е изолирано явление, то дойде като мода от Западна Европа“, казва Кунчев.

Властите не глобяват родителите, разчитат медиците да ги убедят

В закона има предвидени санкции за родители, които не поставят задължителните ваксини на децата си. Глобите са между 50 и 100 лева за първо нарушение и 100 и 200 лева за второ, но здравните власти умишлено не ги прилагат. По-скоро се разчита на другия предвиден в закона механизъм – убеждаването – първо от личния лекар, а ако той не успее – родителите се викат на разговор в РЗИ.

“Разчитаме на това, че след като сами са си избрали личния лекар, му имат доверие и той би трябвало да ги убеди да ваксинират децата, но не винаги се вслушват“, коментира Кунчев.

Лекарската практика сочи, че родителите въобще не са податливи на подобен род разговори. Авторитетът на лекари и власти отстъпва пред неформални авторитети от страна на пракиткуващи нетрадиционна медицина, авторски или анонимни публикации в интернет, както и предавани от уста на уста лични драми, свети и коментари. Както е известно, в интернет има всичко – от откровени фанатсмагории до разтърсващите истории на хора, заставащи с името си, които описват странични реакции и отключили се след поставяне на ваксина заболявания. Подобни разкази няма как да не всеят ужас дори сред хора, искрено убедени в ползата от ваксините.

И така разумните аргументи, че рисковете, макар и да ги има, са минимални спрямо ползите, които са избавили човечеството от смъртоносни епидемии, отстъпват пред емоциите.

Лекарите в неравна битка с дули и слухове в мрежата

Сериозен ръст на отказите от ваксини през последните години констатира и д-р Красимира Иванова, началник на детското неонатологично отделение в един от големите родилни домове – Първа АГ “Света София. “От три-четири години насам впечатленията ми са, че много жени се отказват от ваксини и поради тази причина има специален дневник, който водим, за да можем да отчетем тези деца в здравната инспекция. Майките идват в родилния дом “подготвени“ от дули, писания в интернет и неправителствени организации, които са ги облъчвали месеци наред и ние не сме в състояние за краткия им престой в болницата да ги убедим в обратното“, коментира тя пред Mediapool.

По нейни наблюдения в момента на 100 деца 10-15 не се имунизират, докато преди две години са били пет-шест на сто. “За това оказват влияние глупостите, които се пишат“, коментира Иванова и дава пример с актуалните слухове, че ваксините водят до аутизъм.“Тази глупост с аутизма откъде излезе, не знам. Аз съм търсила много информация да прочета в сериозни научни източници и до момента не съм се натъкнала на такава статия“, казва д-р Иванова.

“Даде се възможност на майките да правят избор, подписват декларации за информирано съгласие и ние не можем да правим нищо без съгласието на жената“, продалъжава тя. Затова, според нея, след като държавата е разрешила отказа от ваксини, сега е нейна отговорност да сложи ред.

“Много сме малко като персонал и имаме достатъчно ангажименти в лечебния процес, за да изпълняваме и лекторски функции и да убеждаваме майките за нещо, при положение, че те месеци наред са били убеждавани в обратното“, казва Красимира Иванова и дава пресен пример от практиката си в последните дни.

“Идва жена за естествено раждане с дула. Мъчи се, напъва, дулата ѝ държи ръката, в крайна сметка се стигна до секцио, защото главичката на детето беше поставена неправилно в родовия канал. Още преди да си си отворил устата да обясниш каквото и да е, майката казва: на това - “не“, на ваксините - “не“, на профилактиката с витамин К – “не“, на изследване, защото е с т.нар. “кални води“ – “не“ и се подписва. Ние се опитваме да кажем, че поне едни изследвания е добре да направим на това дете, да видим каква е ситуацията, обясняваме, че носим отговорност. Отговорът е: “не“. Дулата стои там и казва: “То ще се оправи“, разказва Иванова.

"Каквото можем правим, коментираме, говорим. Но има жени, които отговарят: “Аз не ви питам“ и ние няма какво да направим“, допълва тя.

"Това е сериозен проблем, който във времето ще ескалира, защото епидемиите може да не са днес или утре, но преди години, ако помните, имаше пропуск във ваксинацията срещу морбили и стана епидемията“, припомня д-р Иванова, говорейки за епидемията от морбили в ромския квартал в Сливен през 2010 година, когато се стигна до десет смъртни случая.

Според нея срещу тази антиваксинална пропаганда трябва да има издържано говорене за ползата от ваксините, като посланията биват отправяни включително през телевизионни предавания с авторитет сред майките.

Тръгне ли слух, че правиш отровни ваксини, върви обяснявай, че такава ваксина няма

“В интернет пространството се носят такива простотии, че ви е бедна фантазията – къде били спрени имунизации, как били осъдени фирми и нищо от това не е вярно“, коментира и д-р Ангел Кунчев.

“Преди две години получих от колегите в Чехия писмо с директно запитване за българска ваксина срещу морбили, от която починали две деца. Първо, България въобще не произвежда ваксина срещу морбили. Второ, ваксина с това наименование въобще не съществуваше, а камо ли да има починали деца. Това беше публикувано в чешки вестници с цитирани имена на фирми, ваксини и деца – скалъпено отвсякъде“, разказва Кунчев за това как се тиражират неверни слухове.

“Имаше един Атанас Гълъбов дето цяла книга написа как СЗО, министерствата и всички доктори сме една мафия, чиято основна цел е да унищожава децата и това най-ефективно го прави чрез ваксинациите и твърдеше, че само той може да помогне чрез неговите методи“, каза още той.

Иначе Кунчев коментира, че здравните власти и експертите не се плашат от спорове, стига да се вадят проверени и сигурни данни. В живота обаче не се случва така...

“Винаги има място за разговор и бихме го провели с всеки. Но когато срещу теб излизат с измислици, няма как да се бориш. Или пък много често по телевизионни предавания канят експерт по темата, срещу който от другата страна стоят три майки с увредени дечица, с диагнози, които е доказано, че не са провокирани от ваксини, срещу които обаче си в неравностойно положение. Няма как да се заяждаш с тези жени, изпатили от живота. Те могат да си мислят всичко, но е факт, че връзка между ваксината и заболяването на децата им няма. Но какво от това, търси се емоционалния момент, търси се сензацията и обикновено това постига целите си“, казва Кунчев.

Ниското доверие в институциите задълбочава проблема

По думите му в България проблемът стои особено остро, защото доверието във всякакви институции е ниско. “Говорил съм с финландския ми колега, когато започнаха ваксинациите за пандемичния грип. Във Финландия постигнали 85% обхват и пак не са доволни. У нас хората, които се имунизират срещу грип са 2-3% и този процент не само, че не расте, ами и намалява. Той ме пита: Защо?. Отговарям: “Защото хората не искат и не вярват“. Питам го: “Вие как постигнахте 85%?“. Той отговаря: “Излезе министърът по телевизията, обясни какъв е проблемът и хората се имунизираха“. Е, кажете, у нас ако излезе министърът по телевизията и каже, колко души ще се имунизират? Най-много да се откажат и някои дето вече са решили да го направят“, коментира Кунчев.

По думите му това, което може да се направи, е да се говори истината колкото се може по-широко. “Но това изисква организация, изисква пари, изисква добре организирана национална информационна кампания с участието на социални медии, с ангажирането на известни имена, на лекари с авторитет“, казва той.

Започва кампания с “разумни аргументи“ за “разумни родители“

В началото на август здравният министър Петър Москов обяви, че министерството обмисля масирана кампания за ползите от ваксинопрофилактиката, с която да отговори на отлива от задължителните ваксини.

“В момента се разработват информационните материали за кампанията– плакати и брошури, които ще бъдат разпространени сред педиатрите, детските консултации, в АГ отделенията, консултативните центрове с помощта на регионалните здравни инспекции“, съобщи пред Mediapool Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация, която е ангажирана с кампанията.

“Разработва се сайт, който ще представя всички ваксини от имунизационния календар. На него ще могат да се подават и сигнали за настъпили нежелани реакции, които ще бъдат предавани на Изпълнителната агенция на лекарствата и Европейската агенция по лекарствата, за да бъдат проучени, какъвто е официалният път за съобщаване на нежелани реакции на медикаментите“, обясни той.

Предвижда се и поредица от инициативи в страната, където родителите да бъдат информирани за ползите от ваксините, а страховете около тях разсеяни.

“Целта е да отпаднат каквито и да било съмнения и да се реагира с достоверна информация. Иначе винаги ще има хора, които вярват в конспирации, с това няма как да се преборим. По-скоро целта на кампанията е насочена към всички разумни родители, които търсят достоверна информация и да не позволим да се поддадат на паника“, коментира Хасърджиев.

Кампанията ще е дългосрочна, предвидени са и различни активности във Фейсбук, които да накарат хората да потърсят сериозна информация по темата.

В кампанията ще бъдат ангажирани и родители, които са поддръжници на ваксините и които ще споделят своите аргументи за това да ваксинират децата си.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. И какво от това
  #4

  Отказът от задължителната ваксинация е част от изродщините след края на социализма!

 2. Калико Джо
  #3

  Ама в Слатинската врачка или разни екстрасенси вярват! Ей затова ще се затрие България - от простотия!

 3. бат Ники
  #2

  Ами нормално е да се увеличават отказите, след като дори и в тази статия се опитват да ни пробутат и плявата заедно със зърното.
  Наред с безспорно необходимите ваксини срещу морбили, тетанус, шарка и ... т.н., ни в клин ни в ръкав се опитват да ни пробутат и ваксина срещу "ПАНДЕМИЧЕН" грип.
  Понеже в статията се говори за разумни и обосновани доводи, бих попитал авторите, знаят ли колко са годишните жертви на т.н. ПАНДЕМИЧЕН грип /по-известен като свински грип/, колко са жертвите на сезонните не чак

 4. Gluon_deactivated_1487096673
  #1

  Необразовани хора дезинформационни кампании -> отказ от ваксини, отказ от научен и стопански напредък, отказ от суверенитет... Само образование му е майката...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.