Отказът от Южен поток шокирал Събрия

Сръбският премиер Александър Вучич заяви в интервю за Си Ен Ен, че обявеният от Русия отказ от енергийния проект "Южен поток" е бил шокиращ за Белград, след като вече две предишни сръбски правителства са работили по него и е било подписано споразумение. Според Вучич страната му е разчитала на този проект от гледна точка на енергийната сигурност. Същвременно той посочи, че сръбските специалисти вече работят за установяване на алтернативни варианти за осигуряване на доставки на природен газ, предаде БНР.

По отношение на перспективата за присъединяване на Сърбия към Европейския съюз през 2020 година, Александър Вучич посочи, че това е постижима цел:
Ако ме питати дали наистина се надявам, страната ми да стане нов член, да, така е. Но това не е нещо, което бих обещал на хората, за да спечеля политически дивиденти, и след това да не мога да изпълня.

Сръбският премиер коментира също, че Европейският съюз не е поискал от Белград да признае Косово като условие за членство и подчерта, че и не очаква подобно искане.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?