Отказите на помощи след земетресението ще бъдат преразгледани, пари обаче няма

Пламен Орешарски и Цветлин Йовчев по време на срещата с пострадали от земетресението жители на пернишката община

Ще направим всичко възможно в Междуведомствената комисия да се потърсят резерви, да преразгледаме част от молбите и да се опитаме да помогнем. Това каза вътрешният министър Цветлин Йовчев след среща с премиера Пламен Орешарски, кметовете на Перник и на Дивотино, и жители на община Перник, пострадали от земетресението през миналата година, съобщава БГНЕС.

В много от пострадалите е останало чувството, че средствата и помощта не е разпределена по един правилен и справедлив начин, каза Йовчев. Той заяви, че вероятно са допуснати някакви грешки в целия механизъм по оценява и отпускане на помощите. Ресурсите на държавата не са много големи, подчерта Йовчев и посочи, че ще се търсят в рамките на възможностите на този етап и този бюджет ресурси да се решат проблемите на хората, особено тези, които са в най-тежко положение.

Налични пари за това обаче няма. "Няма сума в момента в бюджета, която да бъде изразходвана за допълнително финансиране на пострадалите от земетресението и трябва да се търсят допълнително средства", каза вътрешният министър.

Кметът на Перник Росица Янакиева каза, че има много откази на молбите за подпомагане – над 4500. Тя изрази удовлетворение, че тези откази ще бъдат преразгледани, и съжаление, че почти целият ресурс, отпуснат за тези помощи, е разпределен.

По разчети на общинската власт са необходими около 14 млн. лева допълнително за подпомагане на гражданите и около 6 до 7 млн. за публичните сгради. Общата сума, която държавата е отпуснала до този момент на община Перник е 21 млн. лв. - 12,1 млн. за граждани, и малко над 7 млн. за обществения сграден фонд, каза Янакиева.

Цветлин Йовчев каза, че тепърва ще се обсъжда какви средства е възможно да бъдат отпуснати в рамките на бюджета, но важното според него е да се направи така, че да се възстанови чувството на хората за справедливост.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?