Откога Борис Велчев е главен литературен критик, пита Овчаров

Откога Борис Велчев е главен литературен критик, пита Овчаров

Не бих искал да виждам политически интереси зад действията на прокуратурата, заяви лидерът на БСП – София Румен Овчаров. В сряда той коментира пред Нова телевизия думите на главния прокурор Борис Велчев, че твърденията на обвиняемия бивш шеф на “Топлофикация – София” за натиск от прокуратурата да говори срещу министър му приличат на “литературен сценарий”.

“Не мисля, че главният прокурор е главен литературен критик на страната, за да оценява литературните качества на едно или друго твърдение, и второ, ми прави малко странно впечатление. Когато само преди 3 месеца един главен следовател на републиката обяви, че Румен Овчаров е собственик на държавата, тогава това не беше литература, и то долнопробна, напротив, прокуратурата цял месец търси очевидно нотариалния ми акт, а сега, когато се отправят достатъчно сериозни обвинения, ние с лека ръка ги отбутваме настрана”, коментира Овчаров действията на прокуратурата.

Той бе принуден да подаде оставка от министерския пост след избухването на крупен корупционен скандал, свързан с делата срещу бившия шеф на столичното парно Валентин Димитров. Преди три месеца Ангел Александров, тогава шеф на Националното следствие, обяви Овчаров за “собственик на държавата”, който го заплашвал с разправа.

Разпоредената от Велчев проверка по взаимните обвинения приключи без повдигане на обвинения срещу Овчаров и Александров, но бе казано, че те ще бъдат разпитвани по други свързани дела. Това стана повод двамата да напуснат постовете си.

В сряда Овчаров съобщи, че оттогава досега не е викан на никакви разпити и не е чул нищо по този въпрос. “Много шум за нищо, както казват хората”, коментира той. На въпрос дали е заложник в битка между премиера и президента, отговори: “Не знам, питайте тях”. Запитан на кого от двамата е по-несимпатичен, Овчаров каза, че не е дошъл да тълкува отношението си към Първанов и Станишев. 

Той отново повтори, че е могъл да поеме отговорност и да се включи в изборната битка за София, но е бил очернен в корупционния скандал.

“Много е трудно, след като повече от една година медийни герои като Бойко Борисов непрекъснато сипеха лъжи и клевети по мой адрес, подкрепяни от една група, както вече ви казах, клакьори, платени и неплатени, от БСП, като започнеш от Димитър Иванов, Божидар Димитров, Илия Божинов и още разни други, се разгърнаха върху моето име, сега изведнъж за няколко месеца аз да блесна целия в бяло”, коментира лидерът на столичните социалисти. По думите му именно атаките срещу него ще се отразят и негативно върху предизборната кампания на социалистите.

“Истинският” Бриго срещу “ментето” Борисов

БСП е предпочела офицера от ДС и бивш шеф на НРС Бриго Аспарухов за кандидат-кмет в София поради “актуалността на героическата романтика, суперполицаите и суперагентите”, разясни Овчаров пред Нова телевизия. Тази “актуалност” той съзира в медийната и публична популярност на “генерала –менте” Бойко Борисов, срещу когото социалистите изправят “истинския генерал” Бриго Аспарухов.

“Истината срещу лъжата, автентичното срещу ментето, истинският генерал срещу измисления генерал”, заяви Овчаров. Бойко Борисов бе удостоен с двата “измислени” чина - на генерал-майор, а после на генерал - лейтенант от президента –социалист Георги Първанов.

Овчаров описа Аспарухов като “човек, който не се срамува от миналото си, който е работил повече от 20-30 години за България, независимо от различните състояния, в които се е намирала държавата, генерал от 16 години”.

По думите му контекстът на изборната надпревара в столицата ще бъде “истината срещу лъжата”. “София има нужда не от медийни акции, не от PR кампании, София има нужда от реални действия. Ето примерно, PR акцията, която Бойко Борисов си направи със столична "Топлофикация" и чиято основна цел бях аз, за да бъда компрометиран и аз, и столичната организация”, каза Овчаров. Според него тази PR-акция струвала на софиянци 54 млн. лв.

Лидерът на столичните социалисти съобщи, че евентуална изборна загуба на Аспарухов няма да се счита за провал на столичните социалисти. “Провал ще бъде нещо, което се случва за първи път и не се е случвало до този момент. Искам да ви припомня, че БСП в София не е печелила избори в последните 17 години”, каза Овчаров. Той не пожела да коментира дали ще си подаде оставката при нова загуба на кметския вот, но прогнозира немалки шансове за победа на Аспарухов.

Във връзка с изтеглянето на бившия дипломат и настоящ шеф на агенцията за инвестиции Стоян Сталев като кандидат на БСП, Овчаров каза, че на разисквания в Изпълнителното бюро, в което е участвал и самият Сталев, е било преценено, че номинацията му няма да консолидира нито левия, нито десния избирател.

Лидерът на БСП-София опроверга публикации, че са водени разговори с Мартин Заимов, който бе издигнат за кмет от СДС и ДСБ. Името му било сред обсъжданите в левицата “на един ранен етап”.

Споделяне

Още от България