Откраднаха 22-тонен мост в Турция

Откраднаха 22-тонен мост в Турция

Неизвестни са откраднали 22-тонен железен мост в окръг Коджаели, Северозападна Турция, съобщи в. "Йени шафак", предаде БТА. В момента турската полиция издирва извършителите.

Мостът осъществявал връзката през местна река за жителите на село Ихсанийе в околията на град Гьолджюк с овощните им градини оттатък реката.

В понеделник сутринта обаче селяни, запътили се към градините, се изненадали да открият, че моста го няма.

Полицията е установила, че неизвестни са го разглобили, качили го на камион и най-вероятно са го предали за скрап. Мостът е бил дълъг около 25 м и широк 2.5 м. Стойността на съоръжението се изчислява на около 8500 евро.

Това не е първият подобен случай на кражба на моста за стара желязо. През февруари 2012 г. беше откраднат мост в Югозападна Полша. Той се използвал от местна мина. Крадците тогава бяха заловени случайно. Те нарязали моста на парчета, които товарели на камион и предавали в пункт за вторични суровини. При последния им "курс" обаче камионът се развалил. На охранителите на мината им се сторило подозрително дългото стоене неподвижно на пътя на натоварения камион и се обадил в полицията. Не е ясно как пазачите не са видели цялата "операция" по демонтирането на моста. Ако бъдат признати за виновни, крадците може да получат затвор до пет години.

През 2011 г. в американското градче Норс Бивър, на стотина километра от Питсбърг, пък беше откраднат пешеходен мост дълъг 15 метра и широк 6 метра. Кражбата станала между 27 септември и 5 октомври, но липсата на съоръжението не била забелязана веднага, защото районът е доста безлюден - в гориста местност, над железопътна линия. Според полицията мостът, направен от гофрирана стомана, е струвал около 100 хил. долара. За да го демонтират, крадците използвали електрожен.

Споделяне

Още от Свят