Откраднат е единственият в Русия Орден на Британската империя

Похитиха единственият в Русия Орден на Британската империя, присъден на директора на Московската школа за политически изследвания (МШПИ) Елена Немировска, съобщава РИА Новости, позовавайки се на представител на МШПИ.

Неизвестни са проникнали в апартамента на Немирова и са откраднали седем хиляди долара, лични вещи и най-високата награда, присъждана от британската корона. По случая е образувано углавно дело.

Немировская е първата руска притежателка на ордена. През октомври миналата година британският посланик Родерик Лайн ѝ е връчил наградата съгласно указ на кралица Елисавета ІІ. С тази чест директорът на МШПИ е била удостоена заради основаването на школата.

Орденът на Британската империя е бил учреден от крал Джордж V през 1917 година през Първата световна война. Той се присъжда за военни и граждански заслуги пред британското общество. Чуждестранните граждани се удостояват с ордена за съществен принос в развитието на отношенията между Великобритания и техните страни. Той се смята за "символ на британската демокрация".

През годините с ордена на Британската империя са били удостоени Роналд Рейгън, Джордж Буш-старши, Мик Джагър, Елизабет Тейлър, Стивън Спилбърг и други изтъкнати дейци на нашата епоха.

Споделяне

Още от Свят