Откраднати картини на Никола Танев били открити в лондонски галерии

Министърът на културата Вежди Рашидов е получил днес следобед сигнал, че в галерии в Лондон се намират картини на Никола Танев, откраднати преди 11 години, съобщиха от Министерството на културата в неделя.

Ведомството ще предприеме по случая всички необходими действия съгласно Закона за културното наследство, се посочва в съобщението.

През юли 1999 г. от къщата-музей на Никола Танев са изчезнали 28 негови картини. Повечето от тях са снимани, а всички имат подробно описание. Преди десетина дни точно снимковият материал е помогнал в Националната художествена галерия да бъде идентифицирана от експерти една от 28-те откраднати картини на Никола Танев. Творбата е била донесена в галерията от човек, който е искал да удостовери нейната автентичност.

На 15 юли със съдействието на Министерството на културата в НХГ ще бъде открита изложбата "Никола Танев в колекциите на Националната художествена галерия". Изложбата е посветена на 120-годишнината от рождението на големия наш живописец Никола Танев (1890 - 1962). Последното пълно представяне на неговото творчество е било през вече далечната 1976 година.

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?