Откраднатият ковчег с бившия външен министър на Ирак Тарик Азис е открит

Тарик Азис

Ковчегът с тялото на бившия външен министър на Ирак от времето на Саддам Хюсеин – Тарик Азис, което беше похитено от въоръжени лица, е открито и предстои да бъде върнато на роднините му, предаде ТАСС.

Ковчегът с тленните останки на Азиз, който почина на 5 юни, е бил докаран на летището в Багдад. Там е била неговата вдовица, която възнамерявала да го съпроводи до столицата на Йордания, където бившият външен иракски министър да бъде погребан.

За погребение в Аман е настоял синът на бившия външен министър, опасявайки се, че в Багдад гробът на баща му може да бъде поруган. Роднините на Азиз живеят в Йордания през последните години, след като получиха политическо убежище.

Вместо да бъде качен на самолета, ковчегът, с тялото на Азиз, бил похитен от въоръжени бойци.

Според източници от силите за сигурност на летището висшестоящи са наредили то да бъде задържано и да не се допусне откарването му в Йордания.

Въоръжени лица нахлули в залата, където контейнерът с тленните останки чакал да бъде натоварен на самолета, и го отнесли в неизвестна посока. Никой от служителите на летището не се намесил и в крайна сметка самолетът излетял за Аман без ковчега.

По-късно е открит, а Висшият съдебен съвет на страната е потвърдил плановете в петък  тленните останки на бившият външен министър на Ирак да бъдат изпратени в Йордания.

Тарик Азиз почина на 5 юни на 79-годишна възраст от инфаркт.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?