Откриха потънала руска подводница в Швеция

Откриха потънала руска подводница в Швеция

Потънала миниподводница бе открита в шведските териториални води от гмуркачи, издирващи потънали плавателни съдове, съобщи Франс прес. Тя най-вероятно е руски плавателен съд, потънал през 1916 година по време на Първата световна война, съобщава в днешния си брой шведският вестник "Дагенс нюхетер", цитиран от ДПА.

Според изданието, което се позовава на анонимни източници, подводницата вероятно е потънала през май 1916 г. с 18 моряци на борда, след като се блъснала в шведски кораб.

Властите не потвърждават официално откриването на потънала миниподводница.

Шведското министерство на отбраната реагира предпазливо на съобщението на гмуркачите:

"Нашите анализатори все още не са обявили заключенията си и искат да видят още снимки, които гмуркачите ще ни дадат. Очакваме заключенията им и не искаме да правим предположения", каза пред Франс прес армейски говорител.

Според един от гмуркачите на организацията "Оушън Екс тийм" подводницата е невредима, по нея няма видими поражения и люковете са затворени. Затова те допускат, че екипажът не е могъл да се спаси, когато подводницата е потънала. Тя е дълга около 20 метра и широка 3.5 м.

"Не може да се каже кога е произведена подводницата и от колко време лежи на морското дъно, но по буквите на кирилица, изписани на корпуса, може да се съди, че е руска", добави организацията. Според шведския вестник "Експресен" тя лежи на дъното, на 2.8 км от брега на централна Швеция и е заснета от подводен робот.

През октомври 2014 г. Швеция предприе издирване в Балтийско море, в Стокхолмсикя архипелаг, след подозрения, че руска подводница е навлязла в шведски води. Тогава не бе установено на чия държава принадлежи тайнствената подводница.

Не смятаме, че днешното откритие има връзка с издирването на подводница миналата година, каза пред "Експресен" представител на "Оушън Екс тийм".

Организацията подготвя нова експедиция на гмуркачи, които да изследват подводницата отблизо, добавя Франс прес.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?