Открит бе рафтинг сезонът по река Струма в Кресненското дефиле

Открит бе рафтинг сезонът по река Струма в Кресненското дефиле

Десетки любители на водните спортове в бързи води събра в събота официалното откриване на тазгодишния рафтинг сезон. По традиция това стана на пролетно пълноводната река Струма в Кресненското дефиле, което отдавна се е превърнало в любимо място за спискания на приятелите на рафтинга и каяка.

Присъстващите бяха поздравени от председателя на Българската федерация по рафтинг Емилия Бегунова, председател на "Адвенчър нет" - един от клубовете, които от години редовно практикуват рафтинг и каяк по река Струма и привличат все повече почитателите на водните спортове от страната на чужбина.

Тази година на официалното откриване дойдоха представители на почти всички клубове и отбори от страната, посрещнахме е и наши приятели от три клуба в Румъния, които участваха и в завършилия в навечерието на официалното откриване пореден курс за гидове на лодки, каза Бегунова пред репортер на БТА. За 12-и път организираме откриването на това любимо за всички нас място с едно от най-добрите трасета за спускания в бързи води на Балканския полуостров и в Югоизточна Европа. Реката тук е много атрактивна, самото дефиле е много красиво, надяваме се и да е все по-чисто.

Пазете реката, пазете природата на България, защото я обичаме и имаме нужда от нея, обърна се Емилия Бегунова към всички присъстващи. Те бяха поздравени и от заместник-кмета на община Кресна Валентин Стоичков. Той заяви, че общината ще продължи да подкрепя начинанията на любителите на водните спортове и съобщи радостната новина, че вече е завършен проектът за изграждането на рафтинг център и трасе за рафтинг на територията на град Кресна. Основен акцент в неговата работа ще бъде обучение и тренировки на деца и младежи и формиране на отбор, организиране на състезания.

Тази година календарът на Българската федерация по рафтинг предвижда организиране на държавното първенство на България на река Струма, тук ще се състои и състезание за Европейската купа.

Най-добрите български състезатели ще се готвят и за участие в европейско първенство в Словения, а пикът ще бъде в края на годината със световния шампионат в Дубай на изкуствен канал.

Мнозина преживяха днес емоциите от първите спускания по реката, а вечерта по случай откриването на сезона ще има и парти в Центъра за приключения на клуб "Адвенчър Нет". 

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт