Открит е един от най-големите диаманти в света

Откритият в Ботсвана диаманд

Един от най-големите диаманти, откривани някога в света, бе изкопан от канадската компания "Лукара Даймънд Корп" в Ботсвана, съобщи дружеството, цитирано от агенция "Блумбърг" в сряда.

Белият камък е открит в мината "Карове" и тежи 998 карата, което го поставя на четвърто място сред най-големите диаманти. Той обаче е пукнат и ще се наложи разделянето му на по-малки камъни при обработката.

"Лукара Даймънд" стана известна в последните години със своите уникални диаманти. През 2015 г. тя откри 1109-каратов камък, който бе продаден за 53 млн. долара, а след това извади и 813-каратов елмаз, който достигна рекордната цена от 63 млн. долара заради чистотата си.

Преди година "Лукара" откри камък с тежина 1758 карата, който бе купен от дизайнерската компания "Луи Вюитон" (Louis Vitton). Този диамант отстъпва само на легендарния "Кулинан" или "Звездата на Африка", който е тегло 3106 карата. Той е изкопан през 1905 г. в Претория, ЮАР, и част от него е вградена в скиптъра на британския монарх.

Ботсвана е след най-големите производители на диаманти и заема второто място след Русия. През миналата година в африканската страна са добити диаманти с общо тегло 23.6 млн. карата и на стойност 3.43 млрд. долара. Голяма част от добитите там камъните са с високо ювелирно качество. Средната стойност на ботсванския елмаз е 145 долара, в Канада тя е 91 долара, а в Австралия – едва 12 долара.

Споделяне

Още от Бизнес