Открит е фипронил и в български яйца

Спрени са три ферми, част от опасните продукти са стигнали до магазините

Открит е фипронил и в български яйца

Яйца с наднормено съдържание на препарата фипронил бяха открити и в български ферми, съобщиха в четвъртък от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Става въпрос за продукти на две фирми, които са предавани за пакетиране в един и същи склад. От него са зареждали магазини в района на София. Част от яйцата са стигнали до търговската мрежа и е възможно да са купени от крайните потребители.

Яйцата с наднормено съдържание на фипронил са на производителите "Консорциум Агробизнес" АД с две птицеферми и "Агроинвест продукт" - с една. Част от яйцата са попаднали в търговската мрежа - в два по-големи търговски обекта и няколко по-малки в София и околностите, казаха още от БАБХ. Номерата на фермите, които се отпечатват на самите яйца, са 3БГ04001, 1БГ04001 и 3БГ04003. От агенцията посочиха, че ако някой намери в хладилника си яйца с тези номера да не ги консумира, а да ги върне в магазина.

От "Лидл" обявиха, че след като са получили информация, че при яйца на един от доставчиците им - "Консорциум Агробизнес", е открит фипронил, веригата веднага е спряла да продава не само яйцата с посочените номера на партиди, но и всички количества яйца от тази фирма. Още в късния следобед те са били изтеглени от всички магазини в страната.

Веригата обяви още, че всички нейни клиенти, които върнат в магазините купени от тях яйца с посочените от БАХ партидни номера, ще си получат обратно парите. Отделно компанията била предприела собствена проверка за установяване на реалния риск за потребителите и ще съдейства напълно на контролните органи.

Фипронилът е ветеринарномедицински препарат за борбата с бълхите, кърлежите и други паразити. Съдържа се в препарати за дезинфекция и такива срещу мравки и хлебарки. По данни на Световната здравна организация може да нанесе поражения върху черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза. Симптомите на отравяне с него са гадене, повръщане, изпотяване, тремор, крампи и загуба на координацията.

Концентрацията на фипронил в яйцата на българските ферми е 0.027 мг на кг при позволени 0.005 мг на кг, обясниха от агенцията по храните. Според зам.-министъра на земеделието Тодорка Янковска опасна за здравето на хората е концентрация от 0.72 мг на кг.

Яйцата са попаднали в търговската мрежа от пакетиращ център за яйца, който купува продукти от двете фирми-производителки. В склада са намерени над 50 хил. яйца. Собственикът на склада за пакетиране има и склад за търговия на едро в София, където са намерени още 109 хил. яйца. Отделно от търговската мрежа са изтеглени 99 хил яйца.

"Явно е, че фермерът е извършил нарушение на правилата. Съмненията са, че е пръскано с препарат, съдържащ фипронил, без той да е разрешен за такъв вид дейност", обясни зам.-директорът на БАБХ Любомир Кулински. Той добави, че заразените яйца ще бъдат унищожени, а за нарушението ще бъде уведомена прокуратурата.

Заразените яйца са хванати след масови проверки на ферми, в които се отглеждат кокошки за яйца, складове, за такива продукти, предприятия, които преработват или влагат в производството си яйца и яйчни продукти. Инспекциите започнаха, след като властите в редица европейски страни сигнализираха, че са открили яйчни продукти с наднормено съдържание на фипронил.

Досега у нас на няколко пъти бяха засечени заразени партиди с яйчен прах от Германия. Част от суровината беше вложена в сладолед и майонеза, които бяха стигнали до търговската мрежа. Това е първият случай на засечен фипронил в яйца, произведени у нас.

Споделяне

Още по темата

Още от България