Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Открит е нехидравличен и по-евтин добив на шистов газ и нефт

120 коментара
Открит е нехидравличен и по-евтин добив на шистов газ и нефт

Нов метод за извличане на природен газ и петрол от шистови образувания, който не използва спорната технология хидрофракинг, по-евтин е и добива повече суровина, представи в началото на август американският енергиен консорциум "Чимера” (CHMR) с регистрация в Хюстън, Тексас. В средите, занимаващи се с добив на нефт и газ, "Чимера” е позната основно като един от лидерите в производството на поликристалинни диаманти, предназначени за длета за сондиране.

Откритието е разработено в Китай и с първите му изпитания е постигнат с 65 на сто по-голям добив в сравнение с досегашната технология за хидравлично разбиване на шистите, съдържащи газ и нефт.

В основата на новия начин за добив на шистов газ стои изкуствено създаване на екстремална топлина в шистовия пласт, чрез екзотермична реакция, водеща до увеличаване на възможността за извличане на въглеводороди. Методът е с пъти по-евтин от познатия хидрофракинг и дори от последния представен през февруари тази година алтернативен начин за извличане на газа от шистите чрез втечнен пропан (LPG) вместо с вода.

Сега е любопитно какъв ще е отговорът на петролните и сервизните компании, които с развитието на шистовия нефт и газ променят разбиранията си.

Всеки един от посочените по- горе методи за интензификация на пластове от шистови формации има своите плюсове и минуси. Очевидно е обаче, че ключът към успешното развитие на шистовите залежи е постоянното подобряване и внедряване на новите постижения, както и прецизно контролиране на всички етапи от процеса.

Досегашните сондажни практики

Усъвършенстването на технологиите може да се случи само в среда, в която сондирането се извършва чрез експериментиране с последните открития. Един такъв експеримент е с насочените хоризонтални сондажи. Забойните двигатели са познати още от края на ХІХ век, но след като дълго време са третирани като неприемлив вариант за сондиране, при прокарването на наклонено насочени сондажи достигат своя връх, за да бъдат пък след това изместени при сондажите с хоризонтален участък от така наречените роторни управляеми системи (Steerable Rotary System).

Търсещо-проучвателните сондажи от типа "дива котка” (Wildcat) се превърнаха в обичаен подход. Начинът за процедиране е да намериш предполагаемо място, да сондираш и да се надяваш на най-доброто. Според някои аналитици, в момента в сферата на шистовия газ нещата са станали по-скоро като подход за "производство на сондажи” в една "фабрика” за ресурси.

Модела за развитие на тези ресурси може да се раздели на четири отделни фази или времеви периоди. През първата фаза се прави оценка на получените данни. През втората фаза се прави оценка на ефективността, третата е развитие и оптимизация и четвъртата фаза е комерсиалната страна.

Разработването на шистови формации за добиване на въглеводороди задължително минава през интензификация на съответния пласт. Един от тези методи е хидравличното разкъсване на пласта, добило популярност като "хидрофракинг”. Хидрофракингът представлява контролирана многостепенна операция чрез компютърно моделиране, при която се нагнетява под високо налягане флуидна смес от 99% вода, 0,5% пясък и 0,5% химически компоненти. Но докато при извличането на газ този метод дава доста добри резултати, то при нефтените въглеводороди ефективността е по-ниска, поради изкуственото намаляване на пластовата температура и други причини разбира се. Този тип технологична операция обаче предизвика множество дискусии и спорове, колко вредна е? Трябва ли да се използва? и т.н. В няколко страни включително и у нас дори е наложен мораториум върху прилагането и.

Битка на новостите

На традиционното годишно изложение в Хюстън проведено през февруари 2012 г, повечето презентации са насочени към един друг вид интензификация на пласта, чрез нагнетяване на втечнен пропан (LPG). Необходимостта от осигуряване на по-големи количества вода вече не съществува, а е налице изключителна ефективност при извличането на шистов газ и нефт. На практика LPG-фракингът изпълнява същите функции както и хидравличния. Чрез нагнетяване на втечнения пропан, под формата на гел с нисък вискозитет и добавен пясък, а понякога и бутан, с помощта на непрекъсваем сондажен лост (coil tubing) се нагнетява в шистовия пласт под налягане.

Целта е същата - получаване на допълнителни пукнатини, по които да може да се извлича освободения нефт или газ. LPG e електрически неутрална смес и с ниския си процент на триене, не разтваря по пътя си никакви тежки метали или токсични компоненти, съдържащи се в някои от скалите.

Сега към технологиите се прибавя и нехидравличното извличане на природния газ от шисти, което може да се окаже новата революция на световния петролен и газов пазар.

 

Авторът е сондажен инженер, работил в "Нефт и газ Плевен", в държави от Близкия изток, Египет, Казахстан и сега в Индонезия. Ръководи множество интензификации на сондажи чрез фракинг технологията в различните ѝ форми в това число и в шистови формации.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

120 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. shale_leak
  #120

  Air [email protected] regarding Chimera Energy Corp. http://www.scribd.com/doc/115712476/Statement-Regarding-Chimera-Energy-Corp

 2. shale_leak
  #119

  Game [email protected] Again Mr. Grob Game [email protected] Again!!! Chimera Energy [email protected] The Bells Are Chiming For The End Of Chimera Energy SECURITIES EXCHANGE ACT OF 1934 Release No. 68103 / October 25, 2012 The Securities and Exchange Commission (“Commission”) announced the temporary suspension, pursuant to Section 12(k) of the Securities Exchange Act of 1934 (the “Exchange Act”), of trading in the securities of Chimera Energy Corporation (“Chimera”), of Houston, Texas at 9:30 a.m. on October 25, 2012, and terminating at 11:59 p.m. on November 7, 2012. http://www.scribd.com/doc/115711914/Chimera-Energy-Corp-SCAM

 3. Galin Mihalev
  #118

  Скама и измамите продължават @ Chimera Energy Corp. http://seekingalpha.com/article/829951-chimera-energy-part-ii-pemex-denies-contract-as-fabrications-and-lies-continue-deceiving-investors

 4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #117
 5. Анонимен
  #116

  Наистина много оригинална, евтина и здравословна технолотия за добив на шистов газ. Статия на анонимен хронописец от ЬЖ век, живял в плевенски вилает ! Пропан смесен с питейната вода на Добружа, изключително добре ще лекува ревматизъм, възпаления на ставите, мускулите и нервите и т.н. на добружанеца! Цяла Добружда лудо ще заподскача, а шистовия газ сам ще излезе на повърхността!

 6. Galin Mihalev
  #115

  Dacichen has 16 posts all pumping CHMR

  First off, I was out for the past couple of days and now saw your stupid remarks and pumping attempts. You non-American scammer just like Charles Grob. I saw the letter from your friend the one who has been scamming all the people and selling them shares higher than his average of .0038 per share. The letter trying to scare people like myself who have lost their hard earned money on this scam. I can not understand how you sleep at night. Posting 16 posts pumping

 7. Galin Mihalev
  #114

  Това е иновация вече,това е откритие и това е важно за всеки един специалист,не там некакви Хамериканци или бивши комунисти{разбираи Русия},които гонят някакви измислени патенти и печалби на всяка цена!!!! Това е новина,това е нещо което е важно,не там някакви борсови спекуланти като си разпределят печалбата и се чудят как да излъжат следващият инвеститор.Що не публикувате това например!!!!!!!!!!!!!!? Фондация "Кеше" публикува своя рекламен видеоклип! http://youtu.be/UrN99RELqwo

 8. Galin Mihalev
  #113

  Патенти,ааааа,патенти и технологии на американският енергиен консорциум "Чимера” (CHMR) консорциум от един човек!!!
  А прочете за патентите и техннологиите на енергиеният консорциум "Чимера”

  1.Key Management Personnel May Leave The Company Which Could Adversely Affect The Ability Of The Company To Continue Its Development.

  Because we are almost entirely dependent on the efforts of our sole officer and director, Charles Grob, his departure or the loss of other key personnel in the future, could have

 9. Galin Mihalev
  #112

  И нещо още по важно,една технологи4на компания не се регистрира само за 3 години,но лиценза и бизнес разрешителното на CHIMERA ENERGY CORPORATION свършва през 8/31/2013!!!!!!Една сергия се регистрира за по дълък период от време,а защо CHIMERA ENERGY CORPORATION не!!!!!

 10. Galin Mihalev
  #111

  През юли тази година по информация на Chimera Energy Corp,те заявяват че купуват продуктите си от HJSM Co.Ltd,през август името на фирмата се променя на China Inland Oil Exploration Company of Chencunzhen.
  1.Първата фирма HJSM Co.Ltd,найстина продава PDC cutters,но тя ги продава на всеки които иска да купи,Chimera Energy Corp по никакъв начин не може да представлява китаиска фирма,която и да е тя.
  2.HJSM Co.Ltd,няма патент за Non-Hydraulic Extraction!!!!
  3.По никакви,каквито е закони,бизнес логика,на

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.