Открит е откъс от незавършен роман на Пазолини

Намерен е откъс от незавършения роман “Нефт“ на известния италиански режисьор и писател Пиер Паоло Пазолини, съобщи италианският сенатор от партията “Напред, Италия“ Марчело Дел Утри, цитиран от испанския вестник “Ел Паис“.

Пазолини бе жестоко пребит до смърт през 1975 г. в предградие на Рим и романът “Нефт“, над който тогава той е работел, остава незавършен. Книгата бе публикувана в непълен вид през 1992 г., а убийството на автора така и не е разкрито досега. Според една от версиите Пазолини е бил убит, защото е успял да научи някои от тайните на италианската енергийна компания ЕНИ, която е била обект на последната му работа.

Твърди се, че намереният сега откъс е бил откраднат от Пазолини. Дел Утри твърди, че го е чел, но не даде подробности, съобщавайки само, че в него се говори за работата и проблемите на ЕНИ и за двама от бившите ѝ директори – Енрико Матеи и Еудженио Чефиса. Първият загива при авиокатастрофа през 1962 г., но чак през 2005 г. криминалистите установяват, че неговата смърт е причинена от неизвестни лица. Вторият е починал през 2005 г. и за него се твърде, че е основател на представителна масонска ложа.

Широката публика може да види откъса от романа на изложбата панаир на редки издания, която ще се проведе в Милано от 12 до 14 март, но самият сенатор библиофил няма да може да присъства на нея, тъй като от 2004 г. излежава деветгодишна присъда по обвинение за връзки с мафията.

Въпреки че е автор на няколко романа, а също така е публицист с явно изразени леви убеждения, Пазолини е по-известен със своите режисьорски работи, сред които филми като “Мама Рома“, “Евангелие от Матея“, “Сало, или 120-те дни Содом“ и др.

Споделяне

Още от