Открит е първият 14 км участък от "Струма" между Долна Диканя и Дупница

Терзиева пожела лек път на шофьорите по първия участък от "Струма", сн. БГНЕС

Първият участък от автомагистрала "Струма" между радомирското село Долна Диканя и Дупница бе открит във вторник от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева. Символично през новия пътен участък преминаха няколко автомобила, а движението за всички превозни средства става възможно от 13 часа.

 

Знеполският епископ Йоан освети трасето и пожела щастливо пътуване на българските и международни шофьори.

 

От днес ще можем да пътуваме много по-бързо, безопасно и сигурно, заяви Терзиева. Тя обясни, че пускането на новия участък съкращава пътуването с 30 минути. Вече е разрешена скорост от 120 км в час по цялото трасе от пернишкия квартал "Даскалово" до Дупница, а през август ще бъде подписан акт 16 и ще отпадне ограничението от 120 км, съобщи Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура".

 

Терзиева коментира, че пускането на участъка от Долна Диканя до пътен възел Дупница – Север е много важен не само за строителите, за транзитно преминаващите, но и за живеещите в двете общини, през които този път минава. Една от основните цели на нашето правителство е извеждане на държавата по пътя на икономическия растеж, заяви регионалният министър. Затова ще продължим да изграждаме такива инфраструктурни обекти, които ще ни свързват с европейската пътна мрежа, допълни тя.

 

Общата дължина на лот 1 от "Струма" Долна Диканя - Дупница е 16.78 км. В движение бяха пуснати 13.98 км от участъка и две пътни връзки "София - Дупница“ и "Дупница - София“. Останалите 2.8 км от участъка ще бъдат въведени в експлоатация до края на август. По договор срокът на завършване на обекта е 1 септември 2013 г., но движението по готовия участък се пуска предсрочно, за да се улесни трафикът в посока Кулата.

 

На обекта има 18 големи съоръжения- 4 моста, 7 подлеза, 6 надлеза и един виадукт. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет чрез Оперативна програма "Транспорт“ 2007 - 2013 г.

 

Изпълнител на отсечката е консорциум между "Главболгарстрой Инфраструктурно строителство”, "Пътстрой 92” и италианската "Импреза”. Консултант на обекта е ДЗЗД "Инфраструктура магистрални пътища”.

 

Съвсем скоро се очаква да започнат и строителните работи по изграждането на втория участък от автомагистралата – от Дупница до Благоевград, чиято дължина е 37.484 км. И този обект ще се изпълнява от същия консорциум като първия лот.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес