Открит е птичи грип в две ферми в Хасковско

Открит е птичи грип в две ферми в Хасковско

Две огнища на заболяването Инфлуенца по птиците (грип) са открити във ферми за отглеждане на патици мюлари и пилета бройлери, намиращи се в хасковското село Войводово, съобщиха от агенцията по храните в четвъртък.

Заболяването е потвърдено с протокол от лабораторно изследване и за да бъде ликвидирано то е предприето е хуманно умъртвяване и унищожаване на всички птици, отглеждани в засегнатите обекти, което ще бъде последвано от почистване и дезинфекция.

Определени са 3-километровите предпазни зони и 10- километровите зони за наблюдение около констатираните огнища на заболяването. Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона. В двете зони се забранява търговията и предвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас. Извършват се ежедневни клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в предпазната зона, посочват от агенцията.

Тя допълва, че са засилени надзорът и мерките за биосигурност в птицевъдните ферми, както и при водните басейни, където е силно концентрирана популацията на диви птици.

Извършва се епизоотично проучване за причините, довели до заболяването.

БАБХ напомня фуражите да се съхраняват в закрити помещения, както и суровините за фуражи – така се избягва възможността диви пернати да заразят фуража, а оттам и питомните да бъдат заразени с вируса.

На този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите. Вирусът на инфлуенцата може да предизвика леко протичащо респираторно заболяване. Евентуалното заразяване може да случи, когато се вдиша прах от фермите или при пряк контакт на хората със заразени птици.

Споделяне

Още от Бизнес