Открит е уран и във водата на Първомай

Минимални количества уран са открити в два от 13-те кладенеца в град Първомай, както и в един водоизточник в село Караджалово. Пробите са взети на 13 април при рутинна проверка на местното ВиК. Водата от кладенците е спряна, а хората са предупредени да не я ползва за питейни нужди.

Предстои повторно взимане на проби от крайните потребители. В града и околните села няма въведен режим на водата, тъй като в останалите кладенци има достатъчно количество вода.

Властите успокояват че няма опасност за населението, тъй като това са еднократно установени концентрации.

"Уранът не превишава границите на дозите, определени в Наредба за основни норми радиационна защита и за надфоново облъчване. Това е естествен уран, няма човешка намеса и този уран не е източник на радиоактивност, затова няма място за притеснения към момента", каза д-р Цвета Иванова пред "Фокус". Тя е началникът на отдел "Радиационен контрол" към Регионалната здравна инспекция – Пловдив.

Черните ромбовое отбелязват урановите находища. Снимка: Списание на българското геологическо дружество

Преди малко повече от седмица бе съобщено за открит уран във водата на Хасково, а здравното министерство препоръча тя да не се използва за пиене и готвене. Здравният риск за населението бе окачествен като "незначителен". Междувременно се оказа, че властите са установили уран във водата на Хасково още през миналата година, но не са съобщили на населението.

Прокуратурата започна разследване има ли виновно забавяне на информацията за наднормено съдържание на уран – при това с половин година, както и защо мерки се вземат чак сега. Проверката трябва да приключи в началото на май.

В момента върви изследване за наличието на уран и алфа активност и на деветте помпени станции, които захранват Хасково с вода. То ще бъде извършено в акредитирана лаборатория на РИОСВ – Хасково, а нивата на радиация ще се проверяват в София. До края на деня се очаква да стане ясно кои водоизточници са замърсени с уран и дали ще бъдат изключени. Питейната вода в Хасково се осигурява от 12 водоноски.

Хасково и Първомай се намират в близост до находища на уран, експлоатирани по време на тоталитарния режим. Добивът на уран в България продължава от 1945 до 1992 година по инициатива на Съветския съюз. Първата мина е в Бухово. Уранът от нея е използван за гориво в първия съветски ядрен реактор.

През 1988 г. в България работят 47 уранови мини, а добивът от тях представлява 1.5% от световния добив. През 1992 г. добивът на уран в България е обявен за икономически неизгоден и е преустановен.

Към 2014 г. доказаните запаси уран на територията на България се равняват на 35 374 тона. От тях вече са използвани 16 255 тона.

Споделяне

Още по темата

Още от България