Открита е черна кутия на падналия йеменски самолет

Открита е черна кутия на падналия йеменски самолет

Открита е една от черните кутии на катастрофиралия самолет на йеменските авиолинии над Индийския океан край Коморските острови, предадоха световните агенции. Още в сряда ще започне операция по изваждането ѝ, съобщи френският държавен секретар по сътрудничеството Ален Жоаянде, който е на мястото на трагедията.

Той уточни, че сигналът от черната кутия е бил засечен вчера от въздушен патрул на 40 километра от главния коморски остров Гранд Комор.

Стана ясно още, че единственият оцелял при инцидента е 14-годишно момиче с френско и коморско гражданство. Вчера се съобщаваше за спасено 5-годишно дете, без да бъдат дадени повече подробности. Появиха се и информации за второ оцеляло дете, но това бе опровергано от Жоаянде.

Източници от най-голямата болница в Морони "Ел Мааруф" заявиха, че са получили нареждания да бъдат в готовност да приемам втори оцелял от катастрофата, след като вчера спасителите откриха жива 13-годишната Бая Бакари, отбелязва АФП.

Оцелялата тийнеджърка е настанена в болница с хипотермия, след като е престояла 13 часа във водите на океана. Бащата но момичето заяви, че тя почне не е можела да плува, но е успяла да се задържи върху отломка на самолета, докато бъде открита от спасителите.

Бая е в съзнание, с контузии по лицето и фрактура на лакътя, физическото ѝ състояние се оценява като добро, но е в шок, съобщават от болницата в коморската столица Морони.

Момичето пътувало с майка си към коморските острови, за да се види със семейството си.

Въпреки че отслабват надеждите да бъдат открити още оцелели от катастрофата, операциите по издирването на такива са подновени. В акцията участват френски кораб, хеликоптер и множество надувни лодки. Очаква се към тях да се присъединят спасители от Йемен и Мадагаскар.

Освен 66-те французи на борда на катастрофиралия самолет е имало граждани на Коморските острови, Канада, Етиопия, Индонезия, Мароко, Филипините, Йемен и палестинските територии.

Йеменските авиолинии ще изплатят по 20 хиляди евро на семействата на жертвите, каза днес на пресконференция в Сана шефът на авиокомпанията Абдел Халик ал Кади.

Споделяне

Още от Свят