Открита е нова зараждаща се планета близо до Земята

Графична концепция на процесите около звездата  HD 100546

Учени от САЩ и Швейцария са открили свидетелства за формирането на нова планета на неголямо, според астрономическите мащаби, разстояние от Земята, твърдят авторите на изследването, което е публикувано в изданието "Астрофизикъл Джърнъл Летърс" и е представено на сайта на университета Клемсън в Южна Каролина.

Планетата се образува около звездата HD 100546, която се намира на около 335 светлинни години от Слънцето в съзвездието Муха. Звездата е два и половина пъти по-голяма и 30 пъти по-ярка от Слънцето. Около нея преди няколко години учените откриха протопланетарен диск с диаметър 12 астрономични единици.

Новата открита платена се явява газов гигант, който е три пъти по-голям от Юпитер. Обектът бил издаден от изхвърлян въглероден окис в изследвания от учените регион. Техника, съчетаваща астрономически методи и спектрален анализ, засякла газовите изригвания, чиито източници могат да се открият според разположението и скоростта. Така учените успели да определят параметрите на орбиталното движението на планетата около звездата.

Откритата до HD100546 екзопланета е втората, намерената в близост до звездата. През 2013 г. с помощта на инфрачервената камера на телескопа VLT (Very Large Telescope) изследователи на Европейската южна обсерватория откриха формираща се планета, разположена в края на протопланетарния диск и тежаща 20 пъти повече от Юпитер.

Откритието на специалистите ще позволи по-доброто разбиране на еволюцията на слънчевите системи, включително на нашата. Астрофизиците се надяват пускането на космическия телескоп "Уеб" да доведе до по-мащабно изследване на новите протопланети.

Споделяне

Още от Общество