Открита е новата морска гара на Бургас

Открита е новата морска гара на Бургас

Новата морска гара на пристанището в Бургас, която е първият открит обект от проекта "Супер Бургас", започва да приема пасажери от събота, съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Пътническият терминал с 2700 кв.м. застроена площ и възможност да приема около 100 000 пасажери годишно започна да се строи през март тази година. Изпълнител на проектирането и строителството е консорциум "Техномашпрогрес ТВП". Стойността на обекта е 3.29 млн. лв.

Новата морска гара на Бургас е важна предпоставка за развитието на круизния туризъм, към който се наблюдава все по-голям интерес у нас през последните години, каза зам.-министърът на транспорта Петър Киров.

През сезон 2013 в Бургас и Несебър се очаква рекорден брой корабни посещения със около 20 000 пасажери. Само през октомври се очаква да акостират още три лайнера. В събота на новата гара ще спре близо 300 метровия кораб "Селебрити Констилейшън" (Celebrity Constellation) с 2000 пасажера на борда и екипаж от 1500 души.

Архитектурното решение на новата сграда позволява в нея да се правят изложби, концерти, изложения и други културни мероприятия.

Морската гара е част от проект "Супер Бургас – Зона за обществен достъп". Той е свързан с промяна на съществуващите пространства в пристанище Бургас и предвижда изграждане на свободната зона за обществен достъп, в която на едно място ще бъдат събрани морски, сухопътен (автомобилен) и жп транспорт.

С изграждането на морската гара се създава възможност за реализиране на концепцията за отваряне на града към морето, изнасяне на промишлените дейности, преструктуриране на крайбрежните промишлени зони и определяне на нови терени за обществено обслужване.

С това ние започваме реализацията на стратегическата цел да отворим пристанището към града, преструктурирането на крайбрежните промишлените зони, за да може портът да се превърне в приятно място за разходки на жителите и гостите на Бургас, посочи Киров.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?