Открити са 126 хиляди фалшиви акцизни бандероли на Винпром Карнобат

Фалшиви 126 хил. акцизни бандероли за алкохол са били открити в склад в сливенското село Камен, където в края на май бе проведена полицейска операция срещу незаконната търговия, съобщи в неделя директорът на Областната дирекция на полицията в Сливен комисар Чавдар Божурски. Сред тях имало и 50 хиляди оригинални.

При операция "Акцизите" на 31 май бяха конфискувани 250 000 бутилки високоалкохолни напитки с фалшив бандерол в склад в сливенското село Камен. Продукцията била на завода за вино в Карнобат, собственост на "СИС индъстрийс".

Бандеролите са открити между палетите при преместването на алкохола за охрана във военно поделение, където ще остане до приключване на досъдебното производство.

В продължението на акция "Акцизите" между палетите са открити и счетоводни документи с досиета на фирми-контрагенти, на които е бил доставян алкохол.

"Възниква въпросът при какви обстоятелства, кога и как истинските бандероли са излезли извън контрола на митниците. При заявка, те се печатат в монетния двор, доставят се на митническите власти, от там на производителя, който облепя бутилките и останалите бандероли или браковете се връщат отново в митниците", обясни Божурски.

Фалшивите бандероли вероятно са били печатани на различни места, тъй като се различавали по хартията и щемпела. В досиетата на фирмите имало фактури, товарителници и други документи, които тепърва ще бъдат предмет на експертиза.

Нанесената вреда на държавния бюджет е за 500 хил. лева. Така заедно с 250-те хиляди бутилки алкохол с фалшив бандерол, задържани в първия етап на операция "Акцизите", щетата става 1.5 млн. лева. 

При спецоперацията в края на май бяха задържани 7 души. Тогава в стопански двор в село Камен бяха открити два  ТИР-а с 500 палета по 250 хиляди бутилки алкохол с фалшив бандерол. Всичките бутилки са били облепени с акцизен бандерол, който при направения лабораторен анализ е установено, че е фалшив.

Шестима от задържаните са от Карнобат, а единият, който е стопанисвал двора, е от Стара Загора.

При извършените процесуално-следствени действия е установено, че на 31 май през деня от склада са транспортирани количества алкохол до складови бази в други градове. В Пловдив са намерени още 22 палета или още 10 хиляди бутилки. Във Велико Търново са открити 3 тона, в Карнобат – 2000 бутилки.

Споделяне

Още от България