Открити са 4 спасителни жилетки от "Хера" близо до входа за Босфора

Четири спасителни жилетки от потъналия кораб "Хера", сред чийто екипаж са 17 българи, са били открити на десет мили от входа за Босфора, близо до нос Караборун, предаде БНР. Информацията е била потвърдена от турските власти, съобщи кап. Богдан Богданов, директор на Морска администрация във Варна.

Намерени са били парчета от трюма на кораба, които са били заснети с подводна камера-робот на 74 метра дълбочина. Преди това бе заснета сателитната антена и разпиляни въглища от кораба.

Досега не са открити следи от екипажа, съобщи Реджеп Джанполат от Дирекцията по брегова охрана и спасяване на кораби в Истанбул, цитиран от БТА.

Той допълни, че днес се е състояло съвещание, в което са участвали представители на Агенцията по морско плаване начело с Пейчо Манолов и генералния консул на България в Истанбул Руско Георгиев с представители на турските морски власти.

И в сряда турските власти продължиха търсенето на моряците от кораба "Хера", който потъна край Босфора в петък, 13 февруари. Четири дни поред резултат от търсенето няма.

Хеликоптери, военен самолет, един кораб на военноморските сили, както и сили на турската жандармерия оглеждат на 150 км от мястото на инцидента по море и суша. В издирването на потъналия кораб Хера участва и турският военноморски кораб Кемер.

Морето досега не е изхвърлило нито едно от телата на моряците.

Турските власти още не са обявили краен срок на издирването, вероятно това ще стане след откриване на телата на екипажа, който към момента по правило се води в неизвестност.

От варненската фирма - посредник за екипажа "Провидънк шипинг" съобщиха по рано днес, че полученият до този момент материал не е достатъчен, тъй като камерите не са обхванали кораба от всички страни.

Потъналият в Босфора кораб "Хера" до 2001 г. е плавал под кипърски флаг и е носел името "Волф". Според документи на Балтийската морска трудова борса, в края на 2001 г. корабът е бил продаден на сегашния собственик "Маестро шипинг" със седалище в Сен Висенте.

Предишният собственик на "Хера" е била компанията "Пантакс шипинг", регистрирана в Гърция. Преди "Хера" корабът е носил имената "Кротон", "Хаево 5" и "Волф".

Плавателният съд е построен през 1974 г. в Япония. По официалните документи на Парижкия меморандум корабът е проверяван два пъти през 2000-та година. Първата проверка е в пристанище Новоросийск, а втората в пристанище Волос в Гърция. И при двете проверки са направени пет забележки по състоянието на кораба. От тях две са за безопасността при товарене, една за неизправност на навигационната система, една за лошо противопожарно съоръжение и последната забележка е за ниска степен на безопасност на екипажа.

Според Интернет страницата на Парижкия меморандум, след като корабът е бил продаден и преименуван на "Хера", проверки не са правени.

Споделяне

Още от България