Открити са части от тела в района на взривовете, няма надежда за оцелели

Засилват се съмненията за нередности в гръмналия склад и как МВР го е контролирало

Сн. БГНЕС

Почти няма шансове тримата работници, които са в неизвестност трети ден след взривовете в склада за боеприпаси край пътен възел Петолъчката, да са оцелели.

 

Издирването продължи и по-късно в четвъртък бяха открити части от тела. Все още обаче не е ясно дали те са от човек или животно и предстои това да се установи с ДНК анализ, съобщи окръжният прокурор на Ямбол Георги Ханджиев. Малко по-късно обаче той се отметна от думите си и заяви, че ще съобщи официално, ако се намерят издирваните.

 

Тримата работници са били в цеха, в който са избухнали първите взривове във вторник. Според Ханджиев е почти сигурно, че ще има жертви. "На мястото на взривения цех в склада за боеприпаси край Петолъчката, има кратер, дълбок 3-4 метра", каза Ханджиев.

 

Следователят Георги Илиев не отхвърли възможността телата на работниците да са напълно изгорели. Самоличността им бе установена в деня на експлозиите, а техните близки са уведомени.

 

"За съжаление не съм оптимист, дори напротив", заяви от своя страна зам.-главният прокурор Бойко Найденов.

 

От последните гърмежи в района мина едно денонощие, което даде възможност там да влязат експерти по взривовете и разследващи. Стана ясно обаче, че зам.-министърът на отбраната Валентин Радев три пъти е влизал във взривения завод за боеприпаси, което е било в нарушение на правилата, с надеждата изчезналите хора да бъдат намерени.

 

"Нещо страшно е било. Взривът се е предавал от цех в цех, всичко е унищожено", заяви Валентин Радев пред бТВ.


Иван Костов: Отговорността за гръмналите складове е на МВР

Лидерът на ДСБ Иван Костов поиска вътрешният министър Цветан Цветанов да бъде изслушан в Народното събрание за гръмналите складове край Петолъчката.

Той обясни, че според Закона за боеприпасите именно МВР, а не военното министерство отговаря за контрола на фирмите, които се занимават с унищожаването на боеприпаси.

"Цялата отговорност по дейностите с взривните вещества и боеприпасите се носи от полицейските органи", заяви Костов.

Още

Прокуратурата: Взривът е станал при разтоварване на снаряди

От изявленията на зам.-главния прокурор Бойко Найденов се разбра, че версиите за трагичния инцидент са много, разследването е в самото си начало, а информацията малко. Все още не е ясно, например, колко и какви боеприпаси са съхранявани в частния склад на "Берета Трейдинг" край ямболското с. Лозенец.

Статистиката показва, че досега разследващите показват нулева успеваемост в разкриването на подобни инциденти през последните години. Все още, например, не е изготвена техническата експертиза, нужна за разследването на взривовете в поделението край Челопечене през 2008 година.

Зам.-главният прокурор коментира в четвъртък пред БНТ, че вероятните причини за инцидентите са неспазване на технологичната дисциплина или човешка грешка.

Найденов изрази убеденост, че взривът е станал при разтоварване на снаряди.

Те са били в епицентъра на взрива. В момента на експлозията се е извършвало разтоварване на камион с боеприпаси, което е и причината другите работници, намиращи се в цеха, да са били извън него и затова са оцелели”, коментира Найденов.

Работи се по няколко версии, но основната остава човешка грешка и пропуск в технологията, уточни зам.-главният прокурор. Цех 1 е напълно разрушен, затова следствието ще разчита на останките в района и свидетелските показания. За момента разследващите  получават пълно съдействие от страна на частната фирма "Берета Трейдинг", която е собственика на склада.

Според Найденов друга възможна причина е неправилната работа с боеприпасите от страна на работниците. Вероятно те не са оxлаждали мунициите, докато са ги унищожавали.

Прокурор Найденов потвърди, че два мобилни телефона са намерени още с първото влизане. “Единият от тях дори работеше, а другият беше на части. Сам по себе си едва ли този GSM е причина за взрива. Една от основните версии е, че е имало пропуск в технологията на утилизацията на боеприпасите”, добави Бойко Найденов.

От думите му стана ясно обаче, че разследването е още в начален етап и няма конкретни доказателства за нито една от версиите. Все още не може да се влезе в района, тъй като трябва да приключат всички вторични взривове.

Засилват се съмненията за нередности в складовете

До момента има и противоречива информация за състоянието на гръмналите складове. От фирмата собственик "Берета Трейдинг" твърдят, че имат всички нужни сертификати и са минали през поредица проверки.

Шефът на сектор "Контрол на общоопасните средства" (КОС) към МВР Божидар Василев, който отговаря за контрола върху този вид дейности, нееднократно изтъкна, че в базата редовно са правени различни проверки, които не са открили проблеми

Военното министерство и разследващите вече допуснаха, че взривовете са били твърде големи и е възможно да са се съхранявали някакви непозволени материали и в по-голямо количество, отколкото е разрешено.

При изграждането на такива складове отстоянието и преградите между тях не трябва да позволяват експлозиите от едно помещение да се прехвърлят в друго. В случая обаче взривовете са обхванали всички складове.

Зам.- главният прокурор Бойко Найденов обаче заяви, че ще се разследва дали е упражняван адекватен държавен контрол върху работата на фирмата.

"Един от елементите, които ние ще разследваме и сме длъжни да разследваме, е дали е осъществен надлежен и адекватен контрол, защото вие може да оформите и 5, и 10 формуляра за извършени проверки. Просто ние трябва да установим дали са извършени те и дали са спазени правилата за провеждане на тези проверки, какво точно са установили и защо не са направени, да кажем, 15. Сами разбирате, че контролът на общоопасните средства е нещо, което трябва да се прави в пълнота, в цялост. Не е допустимо - вече говоря и като гражданин, в последните години да се случват толкова произшествия с взривни вещества", коментира Бойко Найденов.

"Ние сме иззели документацията от фирмата - и от седалището в София, и документацията, която се намира там на местопроизшествието. На база на това и допълнителни разпити евентуално на хората, които са обучавали работниците, ще можем да установим дали наистина са спазени всички изисквания, така както се предполага, с даването на европейски сертификат за сигурност. Но това предстои да се прави. Предстои да се направят и експертизите", посочи Найденов.

Вече стана известно и това, че чиновника в МО, който е трябвало да контролира изпълнението на предишен договор с "Берета Трейдинг", в крайна сметка е получила за награда от фирмата екскурзия на остров Бали.

Междувременно се появиха твърдения, че Митко Караколев – бивш служител на КОС в Стралджа и настоящ шеф на взривилия се склад край Петолъчката, е обикалял семействата на служителите в “Берета трейдинг” с по 500 лв, които е предлагал срещу мълчанието им. Това са казали местни хора, пожелали анонимност, пред репортери на бТВ.

Служителите във фирмата и техните семейства отказват да говорят пред журналисти, защото имат да вземат много пари от “Берета трейдинг”, споделя жена, чийто съпруг е служител в компанията. Жители на Лозенец потвърждават, че се опитват да купят мълчанието им, само че сумата била не 500, а 1000 лв.

Цялата отговорност по контрола е на МВР

Лидерът на ДСБ и бивш премиер Иван Костов обясни в четвъртък, че според Закона за боеприпасите именно МВР, а не военното министерство отговаря за контрола на фирмите, които се занимават с унищожаването на боеприпаси.

"Цялата отговорност по дейностите с взривните вещества и боеприпасите се носи от полицейските органи", заяви Костов пред Нова тв и уточни, че законът е бил подготвен и приет от ГЕРБ през 2010 година.

Бившият министър на отбраната от правителството на тройната коалиция Николай Цонев, по чието време станаха взривовете край Челопечене, също изтъкна, че целият контрол се извършва от МВР.

Абсурд е, че още не се знае колко и какви боеприпаси е имало в склада

"Втори ден не знаем колко са боеприпасите, какъв вид са, контролът за това какво влиза в базата на тази фирма се извършва от МВР, технологичният процес се контролира от МВР и те би трябвало да знаят, имат дневници", каза Николай Цонев в четвъртък пред Дарик радио. Според него МО не би трябвало да има никакво отношение към сегашния инцидент, тъй като има само един договор с фирмата за утилизация на боеприпаси, а целият контрол се извършва от МВР.

Бившият военен министър посочи, че в случая с взривовете в склада в Челопечене на 3 юли 2008 г. още в първите два-три часа е било изяснено, че има 1200 тона боеприпаси. Складът, който изгърмя, е имал 200 тона, които са били негодни и повредени. Останалите 1000 тона боеприпаси, които са били здрави, са преместени в първата нощ след инцидента, за да бъдат хората спокойни, обясни ексминстърът.

"Повече се учудвам на това, че втори ден говорим, че не знаем къде са тримата изчезнали, дано са живи и здрави. Нали имаме списък кои са дошли на работа, в колко са си тръгнали. Не може тези хора да изчезнат във въздуха", каза Николай Цонев.

Той изрази предположение, че инцидентът край Петолъчката се дължи на човешка или технологична грешка и не вярва на теории, лансирани при взривовете през 2008 г., че някой искал да строи МОЛ, да вземе земя и пр.

Споделяне

Още по темата

Още от България