Открити са две незаконни сгради в резиденцията на Васил Божков

Общинската проверка на имота още не е приключила

Открити са две незаконни сгради в резиденцията на Васил Божков

Строителният контрол е установил две незаконни сгради в резиденцията на бившия хазартен бос Васил Божков, срещу когото има повдигнати 18 обвинения и се укрива в Дубай. Това съобщиха от Върховната административна прокуратура (ВАП), който във втроник е сезирала  кмета на София да извърши незабавна проверка на място и по документи на строежа на вила "Аглика", намираща се в природен парк "Витоша".

Общината проверявала резиденцията от миналата седмица, но до момента няма окончателен резултат от това. Кметът Фандъкова обяви, че ако има незаконни сгради или съоръжения, ще бъдат премахнати.

В края на юни ВАП възложи на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да провери дали не е строено ненужно в бившата резиденция на Тодор Живков, която бе приватизирана от банкера Емил Кюлев, а след убийството му стана собственост на Божков.

Инспекцията на ДНСК установила, че на вилата са извършени незаконосъобразни преустройства по смисъла на Закона за устройството на територията. Не са били предоставени строителни книжа за новоизградените части, такива докуменит не са били открити и в архивите на район "Витоша" на Столичната община и столичното направление "Архитектура и градоустройство".

Сега прокуратурата възлага на Столична община да упражни контролните си функции и потърси административнонаказателна отговорност, предвидена в  ЗУТ, за строежа на вила "Аглика" при наличие на основание за това.

Столичната община трябва да провери поотделно и комплексно строителния процес по евентуално извършвани преустройства, да проведе огледи на място. Възлага ѝ се да изиска и всички относими към гореизложеното данни, включително статут на терена, право на собственост или на строеж, влезли в сила кадастрални, общи и подробни устройствени планове.

Трябва да бъде проследен целият инвестиционен процес, включващ всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж, ако има такова, с изискванията на нормативните актове.

Докладът от проверката следва да е подробен и да отрази дали са допуснати нарушения, какви са фактическите констатации и реализирана ли е административна и административнонаказателна отговорност, посочват от ВАП.

Прокуратурата изисква в случай, че при проверките се констатират данни за престъпления от общ характер - да се предприемат и действия по реда на НПК,да бъде уведомена за всеки отделен случай.

Докладът от проверката трябва да бъде представен на ВАП в най-кратък срок, посочват от обвинението.

По-късно кметът Йорданка Фандъкова коментира във фейсбук страницата си, че общината проверява вила "Аглика" и други постройки в парк "Витоша" от миналата седмица. Специално за имотът на Васил Божков в момента се правело геодезическо заснемане и е изискана "цялата налична документация за сградите от собственика, както и копия от лесоустройствените проекти, специализираните планове и данни за строежите от дирекция на Природен парк "Витоша". "При установяване на незаконно строителство или незаконно поставени огради и съоръжения, ще се предприемат действия по премахването им", заяви кметът.

Тя добави, че във вторник се е срещнала с главния прокурор Иван Гешев и с шефа на ДНСК Иван Несторов заради изисканата от прокуратурата проверка на сградите в парк "Витоша". 

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?