Открити са някои от задигнатите картини на Майстора

Двама са арестувани по случая, още двама се издирват

Сн. БГНЕС

Полицията е открила 12 от откраднатите 13 картини, за част от които се твърди, че са на Владимир Димитров-Майстора, съобщиха от МВР. Първоначалната информация беше, че са намерени 10 от платната. Двама души са арестувани за кражбата, издирват се още двама. От информацията от МВР стана ясно, че са заловени посредниците по продажбата на картините, но не и хората, които са ги откраднали. Според полицаите те знаели точно какво взимат.

Картините са намерени на два адреса в София – в кварталите "Лозенец" и "Хаджи Димитър". За тях са платени над 10 000 лева и се очаквало и доплащане след уточняване на авторството, съобщиха от полицията. Все още се издирва едно от платната. От полицията не казаха кое точно платно се издирва и дали е на Владимир Димитров - Майстора или на Димитър Киров - Ди Киро.

От МВР съобщиха и името само на един от задържаните за кражбата - Атанас Нейков, търговец на културни ценности от много години. И двамата поне от 15 години посредничели при покупката на картини, антикварни предмети и други произведения на изкуството. Посредниците не са знаели, че картините, които продават, са откраднати. Към момента не са им повдигнати обвинения.

Предстои оценителна експертиза на картините и тогава ще бъдат върнати на собственика.

Вчера стана ясно, че от частен дом в София са откраднати картини на известни български художници - най-вече на Владимир Димитров –Майстора, Димитър Киров. За кражбата бе съобщено от Павел Антонов – син на племенничка на Владимир Димитров-Майстора. Информацията колко и какви платна са изчезнали беше разнопосочна. Първоначално се твърдеше, че липсващите картини са 9, след това станаха 16, а в петък от МВР съобщиха, че става въпрос за 13 творби.

Колекцията в дома на Антонов не е била оценявана и е била семейна ценност.

Има риск откраднатите от частен дом в София картини на Владимир Димитров-Майстора да бъдат унищожени, тъй като платната трудно могат да бъдат продадени и извършителите може да предпочетат да се оттърват от тях, за да не бъдат заловени. Това коментира по-рано през деня пред бТВ Лаврен Петров – собственик на галерия и внук на големия български художник Цанко Лавренов.

"Тази кражба не е била насочена към тези конкретни картини. Тези произведения биха били ценни на пазара, но нямат висока стойност, когато са откраднати в България. Не мисля, че има чак толкова малоумни колекционери, които биха поръчали такова нещо”, коментира той.

Петров призова всички, които имат подобни произведения като семейна ценност, поне да ги заснемат, за да могат при евентуална кражба да удостоверят пред властите какво точно е задигнато.

Пострадалият от кражбата Павел Антонов показа оптимизъм във все още разхвърляната ограбена къща, като заяви, че "това може да ни даде енергия да реализираме един отколешен проект – това пространство да се превърне в пространство за изкуство".

Споделяне

Още по темата

Още от България