Открити са опасни участъци от две ски писти на Банско

"Юлен" има срок до зимния сезон да ги ремонтира заедно с мост над р. Бъндерица

Открити са опасни участъци от две ски писти на Банско

Опасни участъци са открити на две от ски пистите в зоната "Банско" и на концесионера "Юлен" е дадено време до началото на зимния сезон за отстрани проблемите, както и да ремонтира моста над река Бъндерица, който пострада от обилните дъждове миналата есен. Това съобщиха от екоминистерството в петък след извършена проверка на ски пистите съвместно с представители на Министерството на туризма, дирекцията на Националния парк "Пирин" и местната Басейнова дирекция.

От информацията става ясно, че проблемите са били открити на ски пистите "Чалин валог-2“ и "Балканиада“още на 16 май 2016 г. при проверка на туристическото ведомство- Тогава министерството на Николина Ангелкова е дало предписания за отстраняване на опасните участъци, но явно това не е станало.

Сегашната проверка установила, че на "Чалин валог 2" трябва да се извърши насипване и подравняване на терен, който е тройно. Освен че се променя рязко наклонът на пистата, теренът е силно стеснен и има остър завой точно на това място.

Два участъка на ски пистата "Балканиада“ пък трябва да бъдат подравнени, но тези действия ще засегнат разположеното оръдие за изкуствен сняг на единия от тези терени. При реализацията на корекциите, оръдието ще остане в обхвата на пистата и това ще създаде реални предпоставки за инциденти. В тази връзка е предвидено изместване на шахтата на оръдието от сегашното ѝ местоположение на безопасно място в самия край на трасето на писта "Балканиада“.

Концесионерът на ски зоната също така ще трябва да ремонтира пострадалия от пороите миналата есен мост над река Бъндерица. "Юлен" ще трябва да подмени съществуващата скара от дървени трупи на моста, да повдигне мостовата конструкция чрез надграждане на съществуващите устои и да укрепи речното корито.

От екоминистерството посочиха, че регионалната екоинспекция и парковата дирекция ще следят стриктно изпълнението на дадените предписания и в никакъв случай няма да се допусна сеч покрай пистите. Освен това, ако пистите не бъдат оправени преди старта на зимния сезон, "Юлен" ще бъде санкционирана, но от министерството не посочват каква е глобата за подобно нарушение.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?