Открити са останките от падналия самолет на "Иджипт еър"

Предстои да се локализират "няколко основни места" в Средиземно море

Открити са останките от падналия самолет на "Иджипт еър"

Останки от катастрофиралия в Средиземно море самолет А320 на авиокомпания "Иджипт еър" са открити на "няколко основни места", съобщи в четвъртък египетският следствен комитет.

Останките са засечени от океанския изследователски кораб "Джон Летбридж", нает от египетските власти. Разследващите са видели снимки на едно от местата. Предстои изследователски екип да състави карта с точните участъци, в които са разпръснати останките.

В началото на юни стана ясно, че самолетът три пъти е кацал аварийно денонощие преди катастрофата. Ден преди трагедията египетският самолет е извършил шест полета между Еритрея, Египет, Тунис и Франция. По време на тези полети между 18 и 19 май системата за оповестяване е сигнализирала за проблем на борда скоро след излитанията. 

При последвалите технически проверки, след като самолетът се връщал, обаче механиците не откривали никакъв проблем. По тази причина машината е допусната да продължи пътя си над Средиземно море. 

Самолетът А320, изпълняващ полет MS804 от Париж за Кайро, изчезна от радарите на 19 май около 35 минути преди да кацне на египетското летище. По-късно отломки от машината бяха открити в района на гръцкия остров Карпатос. На борда на самолета пътуваха 66 души от 12 страни и десетчленен екипаж.

Анализът на записите от "черните кутии" е от ключово значение за изясняване на въпроса коя от версиите за катастрофата е достоверна - техническа повреда или терористичен акт. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?