Открити са отломките на руския хеликоптер, паднал край арктическия архипелаг Шпицберген

 Руски хеликоптер Ми-8

Открити са отломките на руския хеликоптер Ми-8, който от 26 октомври се издирва в морето край арктическия архипелаг Свалбард (Шпицберген), съобщи в неделя норвежкият координационен спасителен център. Отломките са открити на морското дъно, на дълбочина около 209 метра.


Предполага се, че осемте души на борда - петчленнен екипаж и трима пътници, са загинали и търсенето на телата им ще продължи. Управителят на Шпицберген Керстин Аскхол заяви, че руските спасители ще работят заедно с норвежките.

Машината е летяла от селището Пирамиден за крайбрежното селище Баренцбург.


Разположеният на около 700 км от бреговете на континентална Европа архипелаг Свалбард (Шпицберген) се управлява по силата на договор от 1920 година Суверенитетът върху островите е на Норвегия, но на всички други страни по договора - над 40 на брой - е разрешено да имат там бизнес и да експлоатират природните ресурси. В момента само Норвегия и Русия извършват активна икономическа дейност. Норвежкият град Лонгийър и руският Баренцбург са най-големите селища на архипелага, чието постоянно население е 2600 души.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?