Открити са телата на изчезналите в Стара планина баща и син

Тодор Мечкарев показва къде е открил телата на двамата туристи, сн. БГНЕС

В местността Паниците край Калофер са били открити телата на изгубилите се преди две седмици под връх Ботев баща и син от Стара Загора, съобщиха от Планинската спасителна служба в сряда.

Двамата са намерени много близо до входа на националния парк, близо до пътеката, която води до връх Ботев и хижа "Рай". Реално те за малко не са успели да стигнат до автомобила, с който са дошли за изкачването на върха.

Телата са намерени от Тодор Мечкарев, дългогодишен калоферски спасител. По думите му двамата най-вероятно са били живи по време на акцията по издирването им, но спасителите са претърсвали местността над тях, предаде БГНЕС.

"Били са много близо до автомобила си, но дългия преход, липсата на добра екипировка, както и надценяването на възможностите и подценяването на метеорологичните условия е довело до този фатален изход", коментираха от планинската служба, цитирани от агенция "Фокус".

42-годишният мъж и 17-годишният му син се изгубиха в планината на 5 февруари. Предполагаше се, че това е станало в местността Параджика, където последно са били засечени телефоните им.

Последва четиридневна акция на спасители, военни и доброволци, която обхвана максимално възможен периметър при много лоши условия. Направени бяха опити за включването и на дрон в издирвателните дейности, но лошото време не позволи това и накрая акцията бе прекратена без успех.

Споделяне

Още от България