Открити са Зимните олимпийски игри в Сочи

Знаменосец на българския отбор бе скиорката Мария Киркова

22-ите Зимни олимпийски игри, които тази година се провеждат в Сочи, бяха открити. Това е първата Олимпиада в Руската федерация от 34 години насам. Последните игри там бяха още по времето на СССР и се проведоха в Москва през лятото на 1980 г.

Тържествената церемония и спектакълът по откриването се провеждат на стадион "Фишт", който е с капацитет 40 хиляди зрители, покривът му може да променя цвета си, а за изграждането му Русия е похарчила 780 милиона долара. На север от стадиона зрителите виждат планината Красная поляна, а на юг - Черно море.

Парадът на участниците в Олимпиадата със знамената на техните държави по традиция беше открита от гръцкия отбор.

Българското знаме бе носено от скиорката в алпийските дисциплини Мария Киркова

Церемонията започна с малък гаф – един от петте олимпийски кръгове не светна заедно с останалите.

След парада на спортистите бе представен внушителен спектакъл, своебразно пътешествие из руската история, разказана с много музика, танци, цвят и светлинни ефекти.

След това речи произнесоха председателят на Олимпийския комитет на Русия Дмитрий Чернишенко и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Съгласно Олимпийската харта държавният глава на страната домакин Владимир Путин откри игрите с изречението: "С това обявявам Олимпийските игри за открити".

Сред тези, които внесоха олимпийския флаг на стадиона, бяха първата жена космонавт Валентина Терешкова, кинорежисьорът Никита Михалков, двукратният олимпийски шампион по хокей Вячеслав Фетисов..

Олимпийският химн бе изпълнен от оперната певица Анна Нетребко с хор и оркестър под диригентството на Юрий Башмет.

В края на церемонията на стадиона олимпийския факел внесоха тенисистката Мария Шарапова, лекоатлетката Елена Исинбаева, някогашният шампион по борба Александър Карелин и художествената гимнастичка, която слуховете от години свързват с президента Путин, Алина Кабаева. Олимпийският огън запалиха легендите Ирина Роднина (във фигурното пързаляне) и Владислав Третяк (в хокея).

Най-скъпата Олимпиада

98 състезания по 15 зимни спортни дисциплини ще се състоят в рамките на Олимпиадата, която ще продължи до 23 февруари. Участниците ще се състезават и в няколко нови дисциплини – общо дванайсет за двата пола, като биатлон - смесена щафета, скачане със ски за жени, фигурно пързаляне за смесени отбори, спускане с шейни за смесени отбори, паралелен сноуборд слалом и др.

В деня преди официалното откриване атлетите "загряха" със състезания по фигурно пързаляне, ски и сноуборд.

При подготовката за игрите организаторите се фокусираха основно върху подобряването на телекомуникациите и електрическата мрежа, както и транспортната инфраструктура на региона. За Олимпиадата първоначално бяха заделени 12 млрд. долара, но редица фактори наложиха увеличаване на бюджета до над 51 млрд. долара. Това е повече дори от похарчените 44 млрд. долара през 2008 г. за летните игри в Пекин, които досега бяха най-скъпите в историята.

В Олимпиадата тази година ще участват 88 държави, сред които и България с 18 атлети. Най-много са състезателите от САЩ – 230 души, следвани плътно от руснаците, които са с петима по-малко. Канадските олимпийци са 220. Сред другите държави с голям брой участници са Швейцария (168), Германия (153), Норвегия (134), Франция (105), Швеция (106).

За пръв път в игрите се включват Доминиканската република, Малта, Парагвай, Източен Тимор, Того, Тонга и Зимбабве, както и индивидуални атлети. Колумбия, Етиопия, Гана, Индия, Северна Корея, Сенегал и Република Южна Африка участваха през 2010 г., но тази година не изпратиха свои спортисти.

75 хиляди часа Олимпиада по телевизиите

За Зимните олимпийски игри в Сочи тази година ще бъде отделено повече телевизионно време, отколкото за тези в Пекин през 2008 г.

Олимпиадата ще бъде предавана в повече от 200 страни и територии, в 75 хиляди часа ефирно време, въпреки че в Зимните игри са представени много по-малко спортове. В Сочи ще участват само седем федерации, докато на лятната Олимпиада в Пекин бяха 28. Въпреки това, по данни на МОК, игрите тогава са били отразени със 72 хиляди часа по телевизията.

Правата за излъчване на състезанията по телевизията са най-големият източник на приходи за Международния олимпийски комитет. За игрите в Сочи тази година и лятната Олимпиада през 2016 г., са събрани приходи от над 4 млрд. долара.

Талисманите

Пет талисмана бяха избрани за Олимпиадата в Сочи сред над 24 хиляди предложения. Тази година символ на игрите са Полярното мече, Заекът, Леопардът, Снежинката и Слънчевият лъч. Те са избрани с конкурс, започнал четири години преди тазгодишното издание на игрите.

Хора от цяла Русия, от Калининград до Хабаровск, взеха участие в конкурса, съобщават от организационния комитет.

Антидопинг служби дебнат за спанака на Попай

Световната антидопинг агенция бе шокирана в последните дни от твърденията на журналисти, че в Русия се разпространява нов вид допинг, който стимулира растежа на мускулите, но остава скрита за тестовете. Според германската медийна група WDR, препаратът е бил предложен на техен репортер под прикритие от човек от Руската академия на науките.

"Това е възмутително, но не е изненадващо", коментира генералният директор на анти-допинг агенцията в четвъртък.

По данни на WDR, "подготовката" с допинг на един атлет за Зимните олимпийски игри излиза около 100 хиляди евро.

Споделяне

Още от Спорт

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?