Откритието, че чорапите предпазват от хлъзгане на леда с антинобелова награда

Антинобелови награди за научни открития, които на пръв поглед може да изглеждат шантаво, но често се оказват удивително полезни на практика, бяха раздадени в Харвардския университет, съобщи Асошиейтед прес.

Една от десетте раздадени награди бе присъдена на Ричърд Стивънс и негови студенти за откритието, че ругатните спомагат за облекчаване на болката. Следващият път когато размажете пръста си с чук, докато забивате пирон, например, си спомнете всички неприлични думи, които знаете. Скоро ще ви мине - наистина помага!

Призът за физика на 20-ото издание получиха учени от университета в Отаго, Нова Зеландия, установили, че носенето на чорапите върху обувките предпазва от хлъзгане на леда. Наградата за медицина пък спечелиха холандски изследователи за откритието, че можете да лекувате астмата си, возейки се на влакче на ужасите, посочва Франс прес, цитирана от БТА.

В раздел "Икономика" бяха наградени висшите мениджъри и директори на Голдман Сакс, Ей Ай Джи, Леман Брадърс, Беър Стърнс, Мерил Линч и Магнетар за разработването и внедряването на нови методи за фанинсово инвестиране, които увеличават максимално печалбата и свеждат до минимун финансовия риск.

В областта на мениджмънта високо оценена бе математически доказаната теория, че организациите ще станат по-ефективни, ако повишенията на служителите се извършват на случаен принцип.

Антинобеловите награди са учредени през 1991 г. от Марк Ейбрахамс, основател и редактор на списание "Годишник на невероятните изследвания", и няколко университетски организации от Харвард и Радклиф.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?