Откритите живи момчета в тайландска пещера може да останат там месеци

Водолази доставиха храна на групата, която получи и медицинска помощ

Дванайсетте момчета и техният треньор по футбол, които бяха открити в понеделник вечерта живи в наводнена от дъждове пещера в Тайланд след десетдневно търсене, получиха първата си храна и медицинска помощ, но може да останат там в продължение на месеци, предаде ББС.

Откритите живи деца и треньор, сн. ЕПА/БГНЕС

Седем водолази, включително лекар и медицинска сестра, стигнаха във вторник до децата в пещерата, която е четвъртата по големина в Тайланд.

Обявяването, че децата са открити живи бе посрещнато с възгласи и облекчение от събралите се от дни край пещерата техни роднини, които ежедневно отслужваха молитвени церемонии.

Дни наред родители се молеха за децата си, сн. ЕПА/БГНЕС

Властите разпространиха видео, но което се вижда скупчената група. На въпрос: Колко сте?, те отговарят: Тринадесет, последвано от реплика на спасителите: Отлично!.

Спасителната операция вече е насочена към намиране на начин да се осигури безопасността на групата, тъй като в момента Тайланд е в дъждовния сезон и продължителните силни дъждове може да повишат нивото на водата и за застрашат въздушния джоб, в който групата е намерила спасение.

Във вторник тайландските власти съобщиха, че на момчетата на възраст между 11 и 16 години и техния 25-годишен треньор по футбол са предоставени медикаменти, въпреки че никой от тях няма сериозни здравословни проблеми.

Акцията засега върви успешно, сн. ЕПА/БГНЕС

"Те бяха нахранени с високоенергийни храни, получиха витамини и минерали под наблюдението на лекар", каза началникът на тайландските специални морски сили.

Проблем сега е извеждането на групата, тъй като по-голямата част от момчетата не могат въобще да плуват, а за да бъдат изведени те трябва умеят да се гмуркат.

В момента ситуацията е такава, че или момчетата трябва да се научат да се гмуркат, или да се изчака до четири месеца за отводняването на пещерата, което означава, че през цялото това време трябва да се осигурява храна и вода за заклещената група.

Изчакването обаче не е добър вариант, тъй като прогнозата за следващите няколко дни в региона е за дъждове.

За да се намали риска от покачване на нивото на водата в пещерата ще продължи работата по изпомпването ѝ от сложната система от подземните тунели, каза капитан Ананд Сураван от тайландския военноморски флот.

Работи се и по инсталирането на телекомуникационна линия в пещерата, за да може децата да се чуят с родителите си.

Последната снимка на момчетата преди да влязат в пещерата, която споделили във Фейсбук

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?