Откритият във Фалуджа заложник е шофьор на отвлечените френски журналисти

Заложникът, открит от американските сили във Фалуджа, е сирийският шофьор, отвлечен заедно с двамата френски журналисти Кристиан Шено и Жорж Малбрюно през август, предаде Асошиейтед прес.

Представител на морската пехота заяви, че Мохамед ал Джунди бил намерен окован във вериги, с белезници на китките и глезените. Човекът бил подлаган на побой и глад, установили лекари.

Той разказал, че тримата били нападнати от засада от мъже в две коли. Нападателите завързали очите му и го разпитвали в стая, в която имало бяло знаме с кръстосани мечове. По думите му той видял още няколко заложници , включително двама чехи, единият от които ранен.

Джунди посочи, че не знае какво е станало с двамата френски журналисти, след като похитителите му го разделили с тях преди месец. Според него обаче те вероятно вече не са във Фалуджа.

Шофьорът и двамата французи бяха отвлечени на 20 август на път за Наджаф от групировката Ислямска армия в Ирак. Похитителите им поискаха Париж да отмени забраната за носенето на мюсюлмански забрадки в държавните училища във Франция, но френското правителство отказа.

По-рано бе съобщено, че американските войски са открили четирима арестувани мъже в сграда във Фалуджа, за които се предполага, че са заложници. Трима от тях са чужденци, работили по договор за американската армия и са отвлечени преди седмица. Четвъртият е шофьорът на французите.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: