Открито бе тялото на загиналия македонски президент

Тялото на македонския президент Борис Трайковски и останалите осем души на борда на катастрофиралия вчера в Южна Босна самолет днес бяха открити от издирвателните екипи. Оцелели няма.

Открити са двете черни кутии от самолета, съобщи пред журналисти Дейв Съливън, говорител на силите на НАТО за в Босна, малко след като видя останките от самолета, който падна в осеян с мини район, останали от времето на войната в Босна през1992-95 г.

Едната от черните кутии съдържа разговорите в пилотната кабина, а на другата са записани параметрите на полета. Двете кутии са в босненската Дирекция за гражданско въздухоплаване.

Прокуратурата в Босна и Херцеговина ще води разследването на катастрофата, каза Съливън, цитиран от Си Ен Ен.

Две от жертвите са още под развалините

Солана изрази подкрепата на ЕС за Македония

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Хавиер Солана изрази днес в Скопие подкрепата на Брюксел за Македония ден след катастрофата на самолета, в който пътуваше македонският президент Борис Трайковски, и призова страната да покаже единство, предаде АФП.

още

Министърът на сигурността на федерацията Босна и Херцеговина Бариша Чолак заяви, че около останките на самолета са намерени седем овъглени тела, а две от жертвите са под развалините.

Предстои повдигането на част от катастрофиралия самолет с хеликоптер на ЕСФОР и осигуряване на достъп до телата.

Едва след дешифриране на данните от черните кутии ще имаме точни данни за причината на катастрофата, каза Чолак и не се ангажира с прогноза за необходимото време за тяхното разчитане.

По - рано зам.-главният прокурор на Македония Роксанда Кръстевска каза, че е намерена една черната кутия, която ще бъде проучена от следователите в Скопие. Кръстевска и други македонски представители се присъединиха към комисията в Босна за разследване на случая.

Операцията по издирането бе възобновена днес сутринта при изключително лошо време и в трудно достъпен планински район. В нея се включиха десетки сапьори, полицаи и войници от ЕСФОР, както и хеликоптери на силите на НАТО.

Старият двумоторен Биичкрафт, с който е пътувала македонската делегация, е бил на 10 км по права линия до летището в Мостар, когато се разбил по неизвестни причини.

Заместник -държавният прокурор на Босна и Херцеговина Неджида Крешо заяви, че записът с последния разговор между пилота на самолета и службата за контрол на полетите на летище Мостар е запазен.

Части от самолета са намерени в радиус от 150 метра от мястото на инцидента в района на село Хусковичи, близо до Столац, южно от Мостар.

Местни медии съобщават, че самолетът най-вероятно се е опитал да кацне принудително близо до село Хусковичи.

В този район, в радиус от 250 км, станаха три самолетни катастрофи, при които загинаха Джемал Биедич, бивш премиер на СФРЮ (1977г.), американският министър на търговията Рон Браун (1996 г.) и сега македонският президент Борис Трайковски, отбелязва агенция МИА.

Тленните останки на Трайковски и останалите осем загинали се очаква да бъдат пренесени в Скопие най - рано в неделя, като преди това ще бъдат идентифицирани в Мостар. Дата за погребението все още не е определена.

Няма очевиден наследник на Трайковски

След смъртта на Трайковски, който бе избран за президент през 1999 г., съгласно конституцията функциите му ще бъдат поети временно от председателя на парламента Любчо Йордановски, който до 40 дни трябва да свика нови президентски избори.

Редовните избори трябваше да се проведат през ноември, като очакванията бяха Трайковски да се кандидатира за нов мандат.

Към момента няма очевиден наследник на загиналия президент и се очаква сериозна политическа битка в основните партии за избор на кандидати, посочва кореспондентът на Би Би Си.

Самолетът Кинг еър, с който катастрофира президентът, е собственост на правителството на Република Македония и е в употреба от 25 години. Опитите да бъде спрян са били прекратявани заради обвиненията към политиците, че се грижат само за себе си.

Официалният македонски информационен център потвърди, че самолетът на няколко пъти за малко щял да катастрофира и да убие високопоставени служители.

Самолетът е направляван от македонската столица към босненския град Мостар, където Трайковски и делегацията му трябваше да участват в международна конференция. Говорителят на американските мироопазващи сили в Босна каза, че самолетът е загубил контакт с въздушния контрол близо до границата между Босна и Черна гора.

Съмнителни обстоятелства

Българските политици: Балканите загубиха голям държавник

Настоящи и бивши политически лидери и държавници в България изразиха съболезнованията си за трагичната смърт на Трайковски пред македонския посланик у нас Любиша Георгиевски. В траурната книга се разписаха президентът Георги Първанов и председателят на парламента Огнян Герджиков. И двамата прогнозираха, че въпреки трагичния шок няма да се стигне до дестабилизация на Македония.

още

Босненският интернет сайт Pincom.info, цитиран от БТА, съобщава за подозрителни обстоятелства около катастрофата като посочва, че самолетът се приближавал към летището в Мостар от югоизточна посока, макар че според специалната процедура за кацане всички самолети кацат от посока юг - север поради особеностите на околния терен.

По време на вчерашния инцидент диспечери на полетите от кулата са били военнослужещи от френския контингент на силите на НАТО за стибилизиране в Босна (ЕСФОР), твърди сайтът и задава въпроса как въобще самолетът се е насочил към летището от югоизточна посока.

Допълнително съмнение за допусната грешка от страна на диспечерите на полетите (заради неопитност или недостатъчно познаване на терена и атмосферните аномалии в околностите на летището) внася и странното поведение на ЕСФОР след трагедията, твърди сайтът.

Под претекст, че теренът е миниран, силите на НАТО в Босна не разрешаваха достъп до мястото на спасителните екипи, пожарникарите и медицинския персонал, пише Рincom.info.

ЕСФОР не разреши на хеликоптерите на армията на Мюсюлманско-хърватската федерация да летят над района, потвърди снощи и босненският премиер Аднан Терзич, като упрекна командването на ЕСФОР, че не е предоставило никаква информация за инцидента.

Източник на Рincom.info твърди, че причината ЕСФОР да не разрешават на другите достъп до мястото на трагедията, е че са искали те първи да открият черната кутия.

Преди двадесетина дни в по-широк район от мястото на инцидента, ЕСФОР организираха учение за издирване и спасяване в случай на самолетна катастрофа. В учението са участвали и военнослужещи от армията на двете съставни единици на Босна.

Pincom.info съобщи вчера, че една жена е видяла падането на самолета. Тя буквално каза, че "нещо е гръмнало във въздуха". Ако самолетът наистина е експлодирал във въздуха, поставя се въпросът за причината на експлозията.

Жителите на Скопие запалиха свещи в памет на Трайковски

През нощта жителите на Скопие запалиха свещи пред сградата на президентството, макар че останките от самолета все още не бяха открити и той се водеше за "изчезнал". Македонските власти затегнаха сигурността по границите на страната, както и в ключови държавни и военни институции.

По-рано бе съобщено, че съпругата на загиналия македонския президент Вилма Трайковска не губи надежди, че нейният съпруг вероятно е жив, съобщи македонската опозиционна партия ВМРО-ДПНЕ.

Същевременно ВМРО-ДПМНЕ изрази съжаление, че правителството на Македония не е използвало всички възможности, които има на разположение, за по-бързото намиране на президента Трайковски и останалите хора, които са били в самолета, и настоя незабавно това да бъде направено.

Трайковски имаше ключова роля за сключването на Охридското мирно споразумение през 2001 г., което сложи край на въоръжените сблъсъци между македонци и албанци в страната.

ОсвенТрайковски, другите загинали са неговите съветници Димка Илковска - Бошкович, Ристо Блажевски и Анита Лозановска, Миле Кръстевски - от македонското външно министерство, Борис Велинов и Аце Божиновски, охрана и двамата пилоти - Марко Марковски и Бранко Ивановски.

Споделяне

Още от Свят