Открито е второ огнище на шарка по овцете и козите в село Кочан

Заради открито второ огнище на шарка по овцете и козите в благоевградското село Кочан ще бъдат умъртвени 248 овце и 15 кози, съобщиха от Българската агенция за безопасност ан храните във вторник.

Заразата е открита в стадо, съседно на първото заболяло, което вече бе унищожено. Лабораторни резултатите са потвърдили заболяването, констатирано при разпоредените клинични прегледи на животните в региона в продължение на 21 дни от първия установен случай на заразата. Собственикът на животните, които сега ще бъдат убити, също ще бъде компенсиран за нанесените му щети.

Агенцията припомни, че вече бе определена предпазна зона около огнището на болестта с радиус 3 километра, в която влизат селата Кочан, Ваклиново и Фъргово. Определена бе и наблюдавана зона с радиус 10 километра, обхващаща благоевградските села Жижево, Осина, Сатовча, Плетена, Долен, Крибул, Вълкосел, Боголин, Слащен, Туховища и Абланица, както и смолянските села Любча, Црънча и Бръщен. В тези зони е забранено придвижването на животни, заболяването обаче не е опасно за здравето на хората.

Екипите към благоевградската дирекция на агенцията и частнопрактикуващите ветеринарни лекари ще продължат да извършват ежедневните клинични прегледи на овцете за заболяването в селищата на границата с Гърция и Македония до окончателното ликвидиране на болестта.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?