Открито писмо на руски общественици до Джордж Буш

Открито писмо на руски общественици до Джордж Буш

Вчера представители на руски правозащитни и граждански организации се обърнаха с открито писмо до президента Буш. В писмото, подписано от едни от най-уважаваните имена на “другата”, неофициална и опозиционно настроена срещу кремълската политика Русия, се изказва протест срещу приемането в края на март в Белия дом на о.з. генерал Владимир Шаманов. Президентът Буш се е срещнал с него в качеството му на съветник на министъра на отбраната на Руската федерация. Друга функция на запасния генерал е ръководството на междуведомствена комисия по военнопленниците и безследно изчезналите при военни действия.

В писмото се припомня, че генерал Шаманов е фигура, зловещо позната в Русия като командващ Западната група на федералните войски във Втората чеченска война през 1999 г. Името му е нарицателно за тежки и масови нарушения на човешките права. В началото на конфликта, пишат правозащитниците, Шаманов възпрепятства цивилното население да напуска зоната на бойните действия. По-късно под негово командване са извършени редица документирани нарушения на руското и международно право. На 29 октомври 1999 г. Шаманов ръководи въздушна атака срещу колона бежанци край селото Шаами Юрт, избиването на цивилното население в село Алкан Юрт през декември същата година, както и бомбардирането на мирни жители на село Катър Юрт в обявена за “безопасна” зона през февруари 2000 г. По тези случаи Европейският съд за правата на човека се е произнесъл, че решенията на руската прокуратура за прекратяване на следствията са невалидни.

Руските общественици считат публикуваното по-късно обяснение на Белия дом, че срещата била организирана без предварителна консултация с Държавния департамент за неубедително. В днешната политическа ситуация, смятат правозащитниците, подобна среща придобива знаково значение. По-нататък в писмото те пишат следното, обръщайки се лично към Джордж Буш: “Независимо дали сте желал това или не, международната общност разчита Вашата среща като сигнал, че ръководителят на една световна сила, водеща “война срещу терора”, приветства генерал, за който има улики, че е виновен в извършването на военни престъпления и престъпления срещу човечеството.”

Откритото писмо до американския президент завършва с констатацията, че такова уклончиво извинение не съответства на сериозната ситуация. Руските правозащитници изразяват надежда, че самият Джордж Буш ще вземе отношение към тази невъзможна среща и ще даде обяснение, дали тя е била само плод на недоразумение, обикновена грешка или в нея трябва да се търси по-сериозен подтекст. Подписалите писмото не биха искали да мислят, че за американския президент нормите на международното хуманитарно право са неприложими, когато се водят “антитерористични” операции. “Нима смятате, че военни престъпления и престъпления срещу човечността могат в тези условия да остават неразследвани, а извършителите – ненаказани?”, питат руските общественици.

Сред подписалите са Людмила Алексеева от Москосвката Хелзинкска група, Светлана Ганушкина от Комитета за гражданска защита, Лев Пономарьов от Движението за граждански права, Олег Орлов от «Мемориал», Таня Локшина от «Демос», отец Глеб Якунин от Комитета за защита на свободата на съвестта, Мадина Магомадова от “Чеченските майки” и др.

Малкото независими руски медии припомнят, че като шеф на комисията, занимаваща се със съдбата на безследно изчезналите при военни действия, генерал Шаманов не е регистрирал никаква по-значима дейност, да не говорим за някакви успехи, които би могъл да сподели с американския президент.

Организациите на руските майки на изчезнали войници са отчаяни от това, че комисията на Шаманов не само не подпомага, но и саботира работата им. Единственият успех на зловещо прославилия се генерал, пише “Новая газета” е обещанието на американците след срещата в Белия дом, в знак на добра воля да пуснат от Гуантанамо един руски гражданин. За внимателните читатели на Mediapool, бъдещата съдба на този нещастник е повече от ясна. Както и вероятната основна цел на срещата на генерал Шаманов с Джордж Буш.

Впрочем, американското президентство е усетило бързо, че срещата с кървавия генерал не допринася за имиджа на Белия дом. Публикуваната протоколна, но очевидно подчертано сърдечна снимка, е изчезнала след няколко часа от всички официални и полуофициални американски сайтове...

Други материали от автора може да намерите на блоговете www.de-zorata.de и www.de-zorata.de/blog

Споделяне

Още от Свят