Откритото простреляно с ловна пушка момче от Стрелча се е самоубило

Откритото простреляно с ловна пушка момче от Стрелча се е самоубило

Единадесетгодишното момче, което бе открито мъртво във вторник следобед в Стрелча с огнестрелна рана в главата, се е самоубило, заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров, пред Нова телевизия в сряда.

Венислав Байков беше намерен мъртъв от майка му в семейния им дом в Стрелча. Фаталният изстрел бил произведен с ловната пушка на баща му – ИЖ, 12-ти калибър.

Разследващите предполагат, че детето се е простреляло самó. Пушката била съхранявана в заключена каса. Венислав обаче проявявал любопитство към оръжието и вероятно е успял да се добере до ключа. В дома на семейството са открити три каси, в които се съхраняват оръжия и боеприпаси. Те са на бащата, чичото и дядото на момчето, които са ловци.

"Не сме установили как и при какви обстоятелства оръжието на бащата е попаднало в ръцете на 11-годишното детето от Стрелча. Категорично обаче можем да твърдим, че не е налице случайно деяние, тоест това не е нещастен случай, каквато беше една от версиите, а е самоубийство", заяви Арнаудова.
 
"Късно снощи разследващите прегледаха телефона на детето и установиха в него видео файлове, от които категорично се установява, че 11-годишното дете е планирало самоубийството, отправило е послание към родителите си и е поставило край на живота си", допълни тя.
 
Главния прокурор Сотир Цацаров е изпратил психолози, за да работят с родителите и близките на детето.
 
Арнаудова каза също така, ще се разследва и дали е имало външни фактори, които са повлияли на момчето да се самоубие, бягало ли е от нещо и какви са причините то да вземе това решение. Предстоят разговори с родителите на детето, с учителите, с приятелите му.
 
"Ще проверяват и компютъра на детето и неговия профил в социалните мрежи”, каза още говорителят на главния прокурор.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?