Откритото в лютеницата вещество било обичайно и не е опасно

Прокуратурата разпореди проверка на фирмата производител ”Идеал”

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>
Лютеницата на фирма ”Идеал” не съдържа неразрешени съставки, а откритото в нея вещество олеамид било обичайно да се съдържа в хранителни продукти и не е опасно. Това увериха от Българската агенция за безопасност на храните в петък.
 
Преди ден за лютеницата със съдържание на олеамид сигнализираха от асоциация ”Активни потребители”, която е направила проучване за съдържанието на лютениците на пазара. А експертът, провеждал тестовете, заяви, че веществото действа успокояващо и има подобен на марихуаната ефект.
 
В петък обаче експерти на БАБХ и токсиколог от ВМА успокоиха, че веществото не е наркотик и дори е обичайно да се съдържа в храни. Въпреки това от прокуратурата са разпоредили проверка опасна ли е за здравето лютеницата.
 
Веществото в лютеницата е обичайно и не е опасно
 
"По повод изнесените твърдения в сигнала и представеният протокол за анализ от Център по биология на храните ЕООД, гр. София, е извършена проверка. Установено е, че продуктът се произвежда по разработена фирмена технологична документация. Не се използват и не се влагат оцветители като добавки в храните. При проверката са представени сертификатите и придружаващите документи за произход на всички използвани суровини. Не е установено влагането в лютеницата на неразрешени съставки, както и добавки в храните", заявиха от Агенцията по безопасност на храните.
 
"Научно е доказано, че в резултат на метаболитни процеси олеиновата мастна киселина се превръща в олеамид, както и обратния процес е възможен - олеамидът да се преобразува в олеинова киселина, в резултат на биологичните процеси в съответния хранителен продукт. Тези естествено съдържащи се органични съединения в лютеницата не са потенциално опасни. Няма установени научни доказателства за тяхната опасност за човешкото здраве”, допълват от БАБХ. От агенцията специално са се обърнали към Университета по хранителни технологии в Пловдив по този въпрос.
 
Токсикологът от ВМА Силвия Стойкова също успокои, че веществото не е наркотично.
 
Тя посочи пред бТВ, че има строга класификация за наркотичните вещества и олеамид не фигурира в нея. По думите ѝ олеамид е широко разпространено около нас вещество и се съдържа в храни с растителна мазнина.
 
Според БАБХ най вероятно грешката, че олеамидът е наркотично вещество се поражда от факта, че то е подобно на друго вещество което е структурно опасно. Категорично олеамидът обаче не влияе на нервната система.
 
Първоначалното твърдение, че веществото има ефект на седатив, сходен с марихуаната, е на експертът, тествал лютеницата - д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните.
 
Прокуратурата разпореди проверка на фирма ”Идеал”
 
Веществото олеамид е открито в лютеница, произвеждана от фирма "Идеал продукт" в Перущица, стана ясно в петък от съобщение на прокуратурата, която обяви, че е разпоредила проверка по случая. Веществото е открито в продукта ”Класик лютеница" 550 гр., произведена от ”Идеал Продукт"ООД.
 
Прокуратурата съобщи, че е разпоредила предварителна проверка за срок от три дни на органите на полицията, съвместно с представители на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) за евентуално извършено престъпление по чл. 350, ал. 1 от НК - изготвяне на храни за общо ползване по такъв начин, че в тях попадат опасни за здравето вещества.
 
Асоциация ”Активни потребители” е изследвала 12 марки промишлено произведена лютеница, както и три вида домашни от различни региони на страната, за да се направи сравнение.
 
Лютениците са изследвани в България, но след намерения олеамид проба е изпратена и в белгийска лаборатория, която е потвърдила резултатите.
 
Концентрацията не е пренебрежимо малка – между 0.1 и 1%, коментира председателят на асоциацията Богомил Николов.
 
Според него най-вероятно става дума за замърсяване в хода на самото производство, например веществото да е попаднало в продукта от дадена машина, от някакъв вид смазка. ”Знаем, че има практика да се внася пюре от най-различни краища на света. Тоест този инцидент може да се е случил на другия край на света, посочи Николов.
 
Установено е, че при промишлените лютеници има много повече добавена захар – по 8-9 чаени лъжички на буркан от 500 грама, което означава средно по 2 чаени лъжички на 100 грама.
Споделяне

Още по темата

Още от България