Открива се ловът на дребен дивеч и дива свиня

Открива се ловът на дребен дивеч и дива свиня

Груповият лов на дива свиня и отстрелът на местен дребен дивеч се открива в събота – 3 октомври, и ще продължи традиционно до втората неделя на месец януари в свободни територии, а в оградени площи - до последния ден на февруари 2016 г.

Стартът на рова ще бъде даден от заместник-министъра на земеделието и храните Георги Костов в землището на великотърновското село Присово.

От агровемодството напомниха, че групово и индивидуално ловуване на дребен местен дивеч се извършва в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници, а на водоплаващ дивеч - след 1 януари и в сряда. Груповото ловуване се извършва само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.

Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) припомни на ловците, че не трябва да дават личното си ловно оръжие на никого дори и да е правоспособен ловец. При използване на гладкоцевно оръжие в групов лов на дива свиня пък се забранява използването на сачми с диаметър над 6 мм. Разрешени са само боеприпаси тип "куршум“.

Задължителен е инструктажът преди лов. Преди започване на ловния излет ръководителят на лова проверява наличието на ловен билет, членска карта и документа за носене на ловно оръжие и попълва разрешително за лов, посочват от ИАГ. На санкция подлежат ловци, които не са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят при групов лов на дива свиня и на дребен дивеч. Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов.

От земеделското министерство съобщават, че са установили 39 нарушения при извършените от 8 август до сега проверки на общо 2134 ловни дружини, 867 превозни средства, 8 212 ловци и 318 други физически лица. Най-честите констатирани нередности са употреба на алкохол, липса на сигнално облекло, ловуване с незаверен билет и карта, ловуване без билет, ловуване в забранена територия и за отстрелян неразрешен за лов дивеч. Конфискувани са 21 броя звуковъзпроизвеждащи средства за лов на пъдпъдък.

За този период са простреляни двама ловци без опасност за живота.

Съвместните проверки на горските служители и полицаи продължават.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?