Открива се седмица на италианския език и култура под мотото "Италия на знанието"

Открива се седмица на италианския език и култура под мотото "Италия на знанието"

"Италианският културен институт в София е подготвил богата поредица от събития, за да отбележи Тринайсетата седмица на италианският език по света (12-22 октомври 2013), посветена на водещата културна тема на годината: "Изследвания, откритията и иновации: Италия на знанието“. Това съобщи пред журналисти Анна Амендоладжине, директор на Италианския културен институт в София.

"Различните събития са организирани в сътрудничество с най-важните местни институции, като НДК и Софийската опера и балет, с други италиански институции в България, като Италианската търговска камара и Конфиндустрия България, както и съвместно с училищата, в които се преподава италиански език. По-голяма част от мероприятията са безплатни“, добави тя

Първото събитие в програмата тази година е изложението "Дни на италианското образование". Форумът ще представи някои от най-добрите университети в Италия с учебни програми на италиански и английски език.

Изложението ще се проведе на 12 и 13 октомври от 11 до 18 часа в сградата на Интерпред.

"Италия разполага с отлични университети и аз много се радвам, че Италианският културен институт подкрепя това събитие”, обясни на срещата Анна Амендоладжине.

“Италианският бизнес свят се интересува от обучаващите се български студенти в италианските университети, защото това са отлично подготвени специалисти, които познават нашия бит и култура и говорят нашия език” каза на срещата Джузепе де Франческо от Конфиндустрия България и почетен консул на Италия в Пловдив.

"Именно заради това ние подкрепяме това събитие, за да покажем на българските студенти, заминаващи да учат в Италия, че ги очакваме да се върнат в България и да се реализират професионално в италиански компании”, допълни Марко Монтеки, президент на Италианска търговска камара.

Посетителите на изложението ще имат възможност да се срещнат лично с представители на институциите и да получат информация за програмите, изискванията за прием, крайните срокове и условията за финансиране. Ще бъдат представени специалности в областта на инженерните науки, архитектурата, правото, медицината, бизнеса, хуманитарните науки, модата, дизайна, комуникациите.

Сред изложителите се открояват POLITECNICO DI MILANO, един от най-реномираните университети за архитектура, инженерни науки и дизайн в Европа; Римският държавен университет UNIVERSITY OF ROME TOR VERGATA с програми на английски език по медицина и фармация; UNIVERSITÀ CATTOLICA DEL SACRO CUORE, сред чиито възпитаници са бившият председател на Европейската комисия Романо ПРОДИ и трима министър-председатели на Италия.

"Размерът на таксата за обучение в държавните университети в Италия се определя въз основа на семейните доходи и повечето български студенти плащат между 800 и 1000 евро. Това правило важи и за някои частни институции като Universita Cattolica del Sacro Cuore. Предоставят се и различни възможности за стипендии“, казаха организаторите на "Дни на италианското образование” от агенция Скай Лайнс, която е с дългогодишен опит в посредничеството между студентите и университетите и е най-активната агенция в работата с университети в Италия.

Споделяне

Още от Общество

Къде му е мястото на Бойко Борисов?