Откриваме българо-молдовски университет в Тараклия

Откриването на университет на българската общност с участието на България и Молдова договориха президентите Георги Първанов и Владимир Воронин. Българският държавен глава огласи новината пред представители на българската общност в Тараклия.

Както обясни министърът на образованието Владимир Атанасов, който е член на българската официална делегация, идеята е чрез специален протокол да се уреди въпросът за съвместните ангажименти на българската и молдовската страна.

Предложението от българска страна е да се използва сградата на педагогическия колеж-лицей "Св. Кирил и Методий" в Тараклрия, преподавателите да бъдат осигурени от България, а поддръжката на университета да се поеме от молдовската страна. Две направления ще има бъдещият българо-молдовски университет - икономическо и хуманитарно. Амбицията е да се намери възможност дипломите от него да бъдат признавани и в България, и в Молдова. Това според министър Атанасов може да се постигне чрез съвместно управление на университета и съобразяване със законодателството на двете страни.

Град Тараклия е център на едноименната област и е населена с най-много етнически българи в Молдова - над 10 хил. души. Близо 100 хил. са българите в цяла Молдова.

Споделяне

Още от България