Откриването на медицински факултет в Бургас мина и през Министерския съвет

Откриването на медицински факултет в Бургас мина и през Министерския съвет

Предложението за откриване на нов медицински факултет беше одобрено от правителството в сряда. Новото звено ще е част от бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров". За окончателното разрешение за създаването му е нужно и одобрението на Народното събрание.

Процедурата е задействана от висшето училище, което иска да обучава студенти в специалностите "Медицина" и "Дентална медицина".

Университетът вече е получил положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация за проекта си за нов факултет.

Според проекта академичният състав в звеното ще се състои от 54 души, разпределени в 9 катедри. Практическото обучение на студентите ще става в болниците "Дева Мария" и "Бургас", с които университет ще сключи договори.

Целта е да се обучават медицински специалисти за Бургас и региона.

В момента обучение по медицина се предлага в четирите специализирани университета в София, Варна, Плевен и Пловдив, както и в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и в Тракийския университет в Стара Загора, където има медицински факултети.

Откриването на новия факултет идва на фона на изказвания от страна на министъра на образованието, че системата на висшето образование се е разраснала прекомерно и това застрашава качеството на образованието. За това през миналата година той обяви, че с промени в Закона за висшето образование ще бъде наложен мораториум за откриването на нови университети, филиали и несвойствени специалности в съществуващите висши училища.

Промените, които според самия Вълчев вече са готови, така и все още не са обявени и не е задействана процедурата по приемането им. Междувременно освен за медицинския факултет в края на миналата година беше дадена заявка и за откриването на филиал на Софийския университет в Бургас. Решението за това беше гласувано от академичния съвет на учебното заведение, а идеята е във филиала да се обучават в специалности от направлението "Икономика".

Процедурата за това звено обаче е в по-начална фаза, тъй като все още няма информация филиалът да е получил зелена светлина от Националната агенция за оценяване и акредитация. Докато това стане, все пак е възможно предложението за забрана за разрастване на университетската мрежа да влезе в сила.

Иначе през миналата година беше одобрено откриването на филиал на Националната художествена академия също в Бургас.

Споделяне

Още по темата

Още от България