Откриването на новото берлинско летище бе отложено за пети път

Откриването на новото берлинско летище бе отложено за пети път

Откриването на новото берлинско летище, носещо името на канцлера Вили Бранд, бе отложено за пети път. Това принуди председателят на надзорния съвет на летищната компания Клаус Воверай, който е и кмет на Берлин, да подаде оставка, съобщи Дойче Веле, като се позова на Ройтерс.

Воверайт отстъпи председателското място в надзорния съвет на ръководителя на правителството на провинция Бранденбург. Кметът на Берлин подчерта, че няма намерение да се оттегля от кметския пост, както настояват неговите опоненти от Партията на зелените. Те твърдят, че Воверайт е знаел от три седмици, че откриването на аеропорта се проваля за пореден път, но е криел.

Проектирането на летище "Вили Бранд" започна през осемдесетте години на миналия век, но строителството започна през 2006 г., припомня Ройтерс. Първоначално бе планирано летището да бъде открито през 2008 г., но после откриването бе пренесено за 2011 г. После сроковете се придвижиха за юни 2012 г., сега вече - за март 2013 г. Вече се предполага, че летището няма да заработи преди 2014 г.

"Сега по-внимателно ще посочвам дата. Цялата страна знае, че ще ни бъде трудно да се сместим със сроковете през тази година", обясни Воверайт.

Отлагането на пуска е свързано с неотстранени проблеми в противопожарната система.

Забавянето на новото берлинско летище стана повод за шеги и сериозно подкопа репутацията на германците като ефективни работници, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Бизнес