Откриват нов 80-етажен небостъргач в Световния търговски център в Ню Йорк

Откриват нов 80-етажен небостъргач в Световния търговски център в Ню Йорк

Тази седмица в Световния търговски център в Ню Йорк ще бъде открита 80-етажна сграда, която ще бъде третият завършен небостъргач на мястото, където преди се намираха двете кули близнаци, предаде Асошиейтед прес.


За днес е предвидена церемонията по прерязване на лентата на 329-метровата сграда "Световен търговски център 3" . Церемонията е важна стъпка във възстановяването на мястото, чието обновяване от години беше спъвано от спорове между правителствените агенции, строителния предприемач Лари Силвърстийн, застрахователи и семействата на жертвите на атентата от 11 септември, които искаха цялото пространство да бъде съхранено за вечността като мемориал.


Новата сграда на стойност 2,7 милиарда долара, проектирана от носителя на наградата "Прицкер" архитекта Ричард Роджърс, е петата по височина в Ню Йорк, след като приключи строителството ѝ през 2016 година.


Началото на строителството изглеждаше труднодостижимо през 2009 година, когато местни служби на Ню Йорк и Ню Джърси, които притежават мястото на Световния търговски център, се бориха с Силвърстийн заради разходите, свързани с възстановяването и искаха да намалят третата кула до четириетажна сграда.


След арбитраж в спора между строителния предприемач и собствениците строителството започва през 2010 година, но на седмия етаж е спряно заради липса на финансиране.


През 2012 година финансовата ситуация се подобрява.


Небостъргачът е покрит с 10 000 панела от закалено огледално стъкло, охладено постепенно, за да се намали вътрешното напрежение, което означава, че стъклото няма да се разбие на малки парченца, ако бъде ударено.


Има външни тераси на 17-и, 60-и и 76-и етаж.


Голяма рисунка на стена, изобразяваща танцьорка в червена рокля, украсява 68-ия етаж, който ще бъде покрит с творбите на улични художници.


Новата сграда е вторият небостъргач на Силвърстийн, в която има графити. Уличните творци бяха поканени да се изявят на 69-ия етаж на новата съседна сграда "Световен търговски център 4" миналата година. Творбите привлякоха компанията Спотифай (Spotify) да подпише договор за наем на последните етажи на сградата, включително етажа с графитите.


Стилвърстийн съобщи, че 40 процента от офисите в новия небостъргач са дадени под наем.

Споделяне

Още от Свят